Külföld

Kettős teher alatt az olaszok

Lemondással fenyeget a miniszter, aki a bevándorlás legalizálásával rendezné a koronavírus okozta munkaerőhiányt

Lampedusa zsúfolt befogadóközpontjai az április 17-én olasz vizekre érkező Alan Kurdi, illetve Aita Mari civilhajók 186 migránsát már nem tudták fogadni. A kéthetes karantén idejére a Rubattino hajó fedélzetén helyezték el az újonnan érkezetteket, azzal az ígérettel, hogy az európai tagországok a máltai egyezmény értelmében átveszik őket. Hétfő reggel, a karantén lejártával autóbuszok szállították a szárazföldre, Puglia, illetve Campagna tartományba a Rubattino fedélzetéről a migránsokat. Az európai tagországok részéről nem érkezett felajánlás az új bevándorlók befogadására. A hatóságok egyébként szerdán lefoglalták az Alan Kurdi hajót, a legénységre és az utasokra veszélyes műszaki és működési szabálytalanságokra hivatkozva.
 

Kettős teher alatt az olaszok
Az Alan Kurdi április elején Líbia partjai előtt 146 migránst vett fedélzetére, akiket annak dacára Olaszországba vitt, hogy a római kormány április 7-én a járványhelyzet miatt elrendelte a kikötők lezárását
Fotó: AFP/sea-eye.org/Cedric Fettouc

Az országban dolgozó bevándorlók jogi státuszának jóváhagyása megosztotta a római parlamentet. Az ügy előzménye, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a mezőgazdaságból a vendégmunkások. Az Öt Csillag Mozgalom képviselői ellenálltak az agrárminiszter sürgetéseinek, véleményük szerint a bevándorlás legalizálása jelentené a feketemunka melegágyát.

A mezőgazdaságban és háztartásokban dolgozó több százezer bevándorló tartózkodási engedélyhez juttatását sürgető Teresa Bellanova agrárminiszter a parlamenti vita után a Radio RAI-val közölte, kész lemondani, amennyiben a parlament nem hagyja jóvá a javaslatát. A lapok szerint ez tovább gyengítené az egyébként is ingatag koalíciót.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom