Külföld

A román elnök nekiment az alkotmánybíróságnak is

Újra vagdalkozni kezdett Iohannis, miután Strasbourg elmarasztalta Codruța Kövesi ügyébenRomániát, Brüsszel viszont hallgat a magyarellenes kirohanások ügyében

Nem aprózza el az utóbbi időben a támadásokat Klaus Iohannis román államfő: miután keményen a magyaroknak és a szociáldemokratáknak rontott, diplomáciai botrányt szított Bukarest és Budapest között, most egy elmarasztaló strasbourgi ítélet miatt az alkotmánybíróságot is élesen bírálta.

A román elnök nekiment az alkotmánybíróságnak is
A magyarok és az alkotmánybíróság támadásától remél politikai hasznot Iohannis
Fotó: FP/Anadolu Agency/Dursun Aydem

Emlékezetes: múlt szerdán Klaus Iohannis elnök azzal vádolta meg a szociáldemokrata pártot (PSD), hogy „eladta a magyaroknak Erdélyt”, valamint magyarul köszöntve a párt elnökét arról érdeklődött, vajon „mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?”. Ezt követte a diplomáciai csörte (Szijjártó Péter külügyminiszter több tiszteletet követelt a magyaroknak, a román külügy román belügynek nyilvánította a magyargyűlöletet és így tovább), majd az Erdélyi Magyar Szövetség fordult levélben Donald Tuskhoz, az Európai Néppárt elnökéhez, amely pártcsoportnak tagjai a jelenleg kormányzó nemzeti liberálisok és maga Iohannis is. A Kronika.ro erdélyi magyar híroldal egyébként az Európai Bizottságot is megkereste az ügyben, kommentálnák-e az elnök nacionalista uszítását, ám a testület tegnap szűkszavúan közölte velük, a történtek nem tartoznak az Unió hatáskörébe. Az események kapcsán beindultak a magyar szervezetek: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tegnap a román legfelsőbb bíróságon feljelentette uszításért az elnököt, miután múlt héten a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat, a PSD részéről pedig a személyében is támadott pártelnök, Marcel Ciolacu az Országos Diszkriminációellenes tanácsnál tett panaszt. Kisebb horderejű, de időközben több erdélyi magyar sajtóorgánum is áttért az elnök által használt románosított írásmódra (az eredeti Klaus Johannist ő maga románosította a jobb érvényesülés kedvéért).

Iohannis nem hátrált ki a dologból, újabb nyilatkozatában a székely autonómia melletti kiállással vádolta a PSD-t, nemrég pedig az elnök igazát alátámasztani kívánó elemzést közölt a román Stratégiai Kommunikációs és Információs Háborúkat Elemző Műhely (ez a Román Akadémia keretein belül működik), amely Székelyföld létezését is vitatja, hivatkozva a nemzeti régiókról szóló, azóta sikerrel futtatott európai polgári kezdeményezés kezdeti, még 2013-as elutasítására.

Ebben a közegben sikerült Iohannisnak újabb frontot nyitnia: miután saját egykori szövetségesét, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) élén tevékenykedő Laura Codruța Kövesit 2018-ban az ő hallgatólagos jóváhagyásával felmentették posztjáról, előbbi a tisztességes tárgyalás megsértése miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely tegnap elmarasztalta Romániát, és követelte, hogy Bukarest vizsgálja felül az ügyész asszony felmentését (ő időközben európai főügyész lett). Erre Iohannis nekiment a leváltást elrendelő alkotmánybíróságnak is, és arról beszélt, súlyosan megtépázta a testület tekintélyét ez az ügy. A szocdemezést most párttársa, Ludovic Orban kormányfő vállalta magára, aki követelte, hogy a taláros testület ismerje el felelősségét, mert „Romániának hiteles alkotmánybíróságra van szüksége, nem olyan egyénekre, akik a PSD cinkosai”.

Kapcsolódó írásaink