Külföld

„Ha csillapodik a járvány, ismét megindulnak a migránsok”

Amint a koronavírus-járvány enged a „szorításából” Európában, az illegális migrációs nyomás újraéled - mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

„Ha csillapodik a járvány, ismét megindulnak a migránsok”
Képünk illusztráció!
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A műsorban elhangzott, hogy márciusban 43 százalékkal kevesebb menedékkérelmet adtak be Európában, mint egy évvel korábban, amit a koronavírus-járvánnyal magyaráznak.

Horváth József erre reagálva elmondta, az embercsempész-hálózatok tudomásul vették, hogy a legtöbb európai ország lezárta határait, ezért a tevékenységüket döntően felfüggesztették. Ugyanakkor a tengeri útvonalakat továbbra is használják, sőt már teherhajókon is megpróbálják Európába juttatni a migránsokat - tette hozzá.

Ez azt jelenti, hogy a probléma „hibernálódott”, de nem oldódott meg, így a migrációs nyomás a következő hónapokban újra erősödhet - közölte.

Kitért arra is, hogy a számítások szerint Görögországban mintegy százezer illegális bevándorló lehet, és a balkáni útvonalon is körülbelül annyian lehetnek. Tehát mintegy kétszázezer migráns vár most is arra, hogy bejuthasson az Európai Unióba - összegzett a szakértő.

Kapcsolódó írásaink