Külföld

Nagy-Britanniában tetőzött a kórházi kezelésre szorulók száma

Nagy-Britanniában már tetőzött az új típusú koronavírus miatt kórházi kezelésre szorulók és a koronavírus okozta Covid-19 betegség halálos áldozatainak száma is - mondta vasárnap a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének orvosigazgatója.

Nagy-Britanniában tetőzött a kórházi kezelésre szorulók száma
Bezárt boltok előtt sétáló nő a szinte kihalt Londonban
Fotó: Tolga Akmen / AFP

Stephen Powis a Downing Streeten tartott, grafikonokkal illusztrált vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a Covid-19 betegséggel kórházban kezelt páciensek száma az elmúlt egy hétben országosan 13 százalékkal, 16 395-ről 14 220-ra csökkent.

Különösen markáns a csökkenés a járvány nagy-britanniai gócában, Londonban, ahol egy hónapja még csaknem ötezer pácienst kezeltek kórházban koronavírus-fertőzés okozta betegséggel, számuk azonban ma már nem haladja meg a kétezret.

A legutóbbi 24 órában 315-el 28 446-ra emelkedett a nagy-britanniai Covid-19-járvány halálos áldozatainak száma.

Ez az utóbbi hetek legalacsonyabb napi növekedése volt, és Powis professzor hangsúlyozta: a napi kilengéseket kiszűrő hétnapos mozgó átlag is azt mutatja, hogy a halálozások száma túljutott a tetőzésen.

Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túl van csúcspontján és lefelé tartó pályára került.

A vasárnapi sajtótájékoztatón hangzott el azonban első ízben, hogy az egyes kulcsfontosságú részmutatók közül a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma is túljutott a tetőzésen.

A tájékoztatón közölték azt is, hogy vasárnapig 1 206 405 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, és 186 599 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Az elmúlt egy napban 4339 új fertőzést mutattak ki.

Stephen Powis professzor a sajtóértekezleten hangsúlyozta: az újonnan igazolt fertőzések napi száma annak ellenére csökken, hogy a naponta elvégzett szűrések száma az utóbbi időszakban meredeken emelkedik.

Egy hónappal ezelőtt naponta nem egészen 20 ezer szűrést végeztek Nagy-Britanniában, a héten azonban volt olyan nap, amikor a szűrővizsgálatok száma meghaladta a 120 ezret, és a hétvégén, a vasárnap délelőtt zárult 24 órában is 76 496 tesztet végeztek el.

Michael Gove, a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a vasárnap esti sajtótájékoztatón -  Boris Johnson miniszterelnök minapi bejelentését megismételve - elmondta: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom