Külföld

Jobboldali össztűz alatt az olasz kormány

Salvini: Conte jobban támogatja a migránsokat, mint a családokat

Nekiment a jobboldali ellenzék a baloldali olasz kormány válságkezelésének. Matteo Salvini pártja saját tervet készít.

Jobboldali össztűz alatt az olasz kormány
Salvini ígéretei betartását kérte számon az olasz kormányfőn
Fotó: AFP/NurPhoto

Majdnem tettlegességig fajult az egészségügyi vészhelyzet második szakaszát megvitató ülésszak a római parlamentben. Hangos bekiabálások, sértegetések szakítottak félbe a képviselők hozzászólásait. Csütörtökre virradóra, az ülésszakot megelőzően a Matteo Salvini vezette Liga politikusai demonstrációként elfoglalták a szenátusi aulát.

Giuseppe Conte kormányfőnek a gazdaság újraindítására vonatkozó bevezető felszólalását éles kritikák sorozata kísérte. Alessandro Borgi, a Liga képviselője az országban uralkodó zűrzavar felelőseként Conte kormányfőt jelölte meg, majd tolvajnak, illetve „beteges hazudozónak” nevezte. Salvini a kormány ígéreteinek betartását, egyértelmű határozatokat, illetve mindenkire érvényes egészségügyi rendeletek bevezetését sürgette. A bürokrácia felszámolását és az adóterhek azonnali csökkentését, a bérleti díjak, kölcsönök felfüggesztését, az adótartozások eltörlését követelte. A túlélés érdekében enyhíteni kell a lakosság terheit – hangoztatta Salvini. Beszédében kitért az aggasztóan alacsony születési adatokra, amelyek a gazdasági nehézségek következtében várhatóan tovább csökkennek. „A kormány nem feledkezhet meg a családokról, akiknek garanciára és támogatásra van szüksége. Ameddig az állam napi 25 eurót biztosít a bevándorlók számára, akkor az olasz gyermekek 25 eurós napi támogatását is vállalnia kellene” – zárta beszédét, majd bejelentette, hogy a Liga bemutatja „a nemzet újjáépítésére” kidolgozott programját.

Az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni azzal vádolta a kormányfőt, hogy népszerűsége és hatalma megerősítéséhez használja az egészségügyi vészhelyzetet, megszegi az alkotmányos rendet. Felháborodottan állapította meg, hogy három hónap telt el az egészségügyi vészhelyzet kihirdetése óta, a kormány azonban sem konkrét megoldásokat, sem készpénztámogatást nem biztosít a súlyos helyzetbe került lakosság számára. Éles összetűzés alakult ki a Forza Italiás Joe Santelli, Calabria kormányzója és Francesco Boccia tartományi ügyekért felelős miniszter között. Az alacsony fertőzési adatokra hivatkozva San­telli elrendelte a szabadtéri helyiséggel rendelkező szállodák, éttermek és bárok megnyitását a tartományban. A tartományügyi miniszter a rendelet azonnali visszavonására szólított fel – ezt Calabria kormányzója visszautasította, mondván pár héten belül a kormány is hasonló döntést hoz majd.

Kapcsolódó írásaink