Külföld

Újabb tömegek indulhatnak útnak Afrikából a koronavírus hatásai maitt

 Újabb jelentősebb tömegek indulhatnak útnak Afrikából a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Újabb tömegek indulhatnak útnak Afrikából a koronavírus hatásai maitt
Bakondi György
Fotó: MH

Bakondi György szerint egyes afrikai országok, amelyek gazdasága amúgyis gyenge lábon áll, nehezen tudnak kezelni a vírushelyzet miatti gazdasági visszaesést. Ezáltal újabb, jelentősebb tömegek indulhatnak útnak a megélhetés reményében részben Afrikán belül, részben pedig a jólét reményében Európába.

A főtanácsadó arról is beszélt, hogy a migránsok Franciaországból növekvő számban próbálnak meg illegálisan átjutni Nagy-Britanniába. Egy részük az alagúton keresztül kamionokon, vonatokon, de az utóbbi egy-két hónapban csónakokkal és hajókkal is próbálkozik.

Ez egyrészt belbiztonsági veszélyt jelent és ronthathatja a közbiztonságot, valamint nehéz kiszámíthatni, hogy a tömegmozgások és a vírushelyzet között milyen összefüggések lehetnek - mondta.

Kitért Törökország helyzetére is, ahol a görög-török határon csütörtök éjjel kétszer is az Evrosz folyón gumicsónakokból lövést adtak le görög területre. Az incidens a német Frontex-járőröket is érintette - tette hozzá Bakondi György.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom