Külföld

Varsó szerint jogtalan az uniós kötelezettségszegési eljárás

Az Európai Bizottság (EB) nem jogosult arra, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson az igazságügy tagállami megszervezése kapcsán, amint ezt az új lengyel bírák legitimitását védő lengyel törvény esetében tette - olvasható a varsói igazságügyi tárca csütörtöki állásfoglalásában.

Varsó szerint jogtalan az uniós kötelezettségszegési eljárás
A lengyel állásfoglalás szerint az igazságügy szervezése a tagállamok hatáskörébe tartozik
Fotó: MH

A varsói minisztérium ezzel az előző nap Lengyelországgal szemben elindított, a bírói függetlenség elvével érvelő brüsszeli kötelezettségszegési eljárásra reagált. A lengyel állásfoglalás szerint az igazságügy szervezése viszont a tagállamok hatáskörébe tartozik, az EB ezért e témában nem jogosult arra, hogy kétségbe vonja a nemzeti parlament által megszavazott, az államfő által jóváhagyott törvénymódosításokat.

Az említett előírások védik a lengyel alkotmányos rendet - hangsúlyozzák a minisztériumi nyilatkozatban.

A február 14-án hatályba lépett lengyel előírások fegyelmi intézkedéseket tesznek lehetővé az olyan bírák esetében, akik nyilvánosan megkérdőjelezik egy másik bíró kinevezését, illetve akik „a bíróságok és a bírák függetlenségével összeegyeztethetetlen közéleti tevékenységet” folytatnak.

A törvénymódosításokat a lengyel törvényhozás azt követően fogadta el, hogy a varsói legfelsőbb bíróság egy része - a testületnek az előző kormányok idején kinevezett tagjai - olyan határozatot fogadtak el, amely lehetővé tette a Jog és Igazságosság (PiS) párt 2015 óta tartó kormányzása idején kinevezett bírák legitimitásának kétségbe vonását.

Ezt a legfelsőbb bírósági határozatot a lengyel alkotmánybíróság április 20-án az alaptörvényt sértőnek találta.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom