Külföld

Török katona lőtt egy Frontex-járőrre

Török katona lőtt az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) egyik járőrére a török-görög határon - közölte a német belügyminisztérium csütörtökön.

Török katona lőtt egy Frontex-járőrre
A történtek pontos körülményeit még vizsgálják
Fotó: MH

Az incidens - amelyről a Der Spiegel című hetilap számolt be először - kedd este történt az Évrosz határfolyónál. A lövés akkor dördült el, amikor a görög oldalon egy görög-német Frontex-járőr és a görög határrendészet egyik járőre teljesített szolgálatot.

A német tárca szerint a bevetésen volt kollégák közül senki sem sérült meg. „A történtek pontos körülményeit még vizsgálják” - közölte a minisztérium.

A varsói központú uniós szervezet egyik szóvivője hozzátette, hogy a görög hatóságok is vizsgálatot indítottak az ügyben.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. Ankara azzal érvelt, hogy az EU nem teljesítette ígéretét, uniós politikusok viszont a migránsok politikai célra történő felhasználásával vádolták Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített - eredetileg 6000 férőhelyes - menekülttáborokban vannak elszállásolva.

Kapcsolódó írásaink