Külföld

Nagy-Britannia túljutott a járvány tetőzésén

Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit miniszterelnök.

Nagy-Britannia túljutott a járvány tetőzésén
Felépült és újra munkába állt Boris Johnson, a brit kormányfő óvatosságra int
Fotó: AFP/Pippa Fowles

 Johnson maga is átesett a Covid-19 betegségen, a hónap elején egy hétig kórházban ápolták és három napig intenzív kezelésre is szorult.

A konzervatív párti kormányfő, aki március végén kezdődött betegsége óta csütörtök este tartotta először a kormány szokásos napi sajtótájékoztatóját a Downing Streeten, hangsúlyozta: most első ízben jelentheti ki, hogy a nagy-britanniai Covid-19 járvány már túljutott csúcspontján, és lefelé tartó pályára került.

Hozzátette: a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba, hogyan lehet majd ismét munkába utazni és hogy lehet a munkahelyeket biztonságosabbá tenni, úgy, hogy közben folytatódhasson a járvány visszaszorítása.

Nagy-Britanniában több mint egy hónapja csak az alapvető szükségleti cikkek, főleg élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése, valamint napi egy testedzés céljából lehet kimenni az utcára, és kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember nem tartózkodhat együtt közterületen.

Kivételt jelent a korlátozások alól, ha valakinek orvosi segítségre van szüksége, ha más, rászoruló emberről kell gondoskodnia, vagy ha munkába utazik, de ez utóbbi is csak akkor, ha feltétlenül szükséges, és ha az adott munkát otthonról nem lehet elvégezni.

A londoni tömegközlekedési hálózat napi utasforgalma a korlátozások bejelentése óta 95 százalékkal zuhant.

A csütörtöki esti sajtótájékoztatón Boris Johnson felidézte: voltak olyan modellszámítások, amelyek szerint e korlátozó intézkedések nélkül a Covid-19 járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma elérhette volna a félmilliót, de ezt a katasztrófát sikerült elkerülni.

A kormányfő által ismertetett legújabb adatok szerint a megelőző 24 órában 674-en haltak meg a koronavírus okozta betegségben, így a nagy-britanniai halálos áldozatok eddigi száma 26 711.

Ezek az adatok immár tartalmazzák az összes, hivatalosan regisztrált halálesetet, függetlenül attól, hogy a halálozások hol következtek be.

Nagy-Britanniában szerdáig csak a kórházakban elhunytak számáról tettek közzé napi statisztikákat, de ezt kiterjesztették minden egyéb olyan helyszínre, ahol koronavírus-fertőzéshez kötődő haláleseteket regisztrálnak a hatóságok, így az idősotthonokra és a betegek saját otthonaira is.

Boris Johnson elmondta: Nagy-Britanniában csütörtökig 901 905 szűrővizsgálatot végeztek és 171 253 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

A szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 6032-vel emelkedett.

Az egy nap alatt kiszűrt új esetek száma valamelyest növekedett, de messze nem annyival, mint amilyen ütemben a szűrések száma növekszik.

A kormányfő által csütörtökön ismertetett adatok szerint előző nap 81 611 koronavírus-szűrést végeztek országszerte az egy nappal korábbi 52 429 szűrés után.

Az elmúlt hetekben 15-25 ezer között mozgott a napi szűrések száma, de a kormány célkitűzése szerint már csütörtöktől el kell érni a napi százezer, később pedig a napi negyedmillió szűrési számot.

Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a modellszámítások alapján az „R” fertőződési ráta országosan jelenleg 0,6-0,9 között van, vagyis 1 alatt jár.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes koronavírus-fertőzött átlagosan egynél kevesebb embernek adja át a vírusfertőzést, vagyis a járvány nagy-britanniai terjedése lassul.

Márciusban az „R” járványterjedési faktor még 3 felett volt, vagyis minden fertőzött több mint három másik embert fertőzött meg.

Boris Johnson a sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az AstraZeneca gyógyszeripari csoport és az Oxfordi Egyetem együttműködési megállapodást kötött az egyetem által kidolgozott és már emberi tesztelés alatt álló oltóanyag gyártásáról, ha a vakcina hatékonynak bizonyul.

Az oltóanyag tesztelése a múlt héten kezdődött Angliában, 1100 önkéntes felnőtt részvételével.

Olaszországban az elmúlt huszonnégy órában tovább csökkent a halottak száma
 

A járvány helyi kitörése óta a halottak száma elérte a 27 967-taz országban.

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt több mint háromezerrel csökkent, és ezzel párhuzamosan rekordot döntött a gyógyultak száma is.

A halottak száma csökkent a szerdán mért 323-hoz képest. Hetek óta ez az első alkalom, hogy a halottak száma egy nap alatt háromszáz alá süllyedt.

Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatti száma 3106-tal csökkent, ami az eddigi legmagasabb adatnak számít. A jelenleg regisztrált betegek száma 101 551-nek felel meg. A betegek közül több mint 81 ezren házi karanténban tartózkodnak. Intenzív osztályon 1694-en maradtak, ez a tizenöt napja mért adat felével egyenlő.

A gyógyultak száma túllépte a 75 ezret. Az utóbbi huszonnégy órában 4693-mal nőtt a gyógyultak száma, ami szintén az eddigi legmagasabbnak felel meg.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 205 463-t.

A gócpont Lombardiában egy nap alatt 598 beteget szűrtek a korábbi 786-hoz képest. A tartományban a diagnosztizált fertőzöttek száma meghaladja a 75 ezret. Kilencvenhárman haltak meg a korábbi száznégyhez képest. A régióban február 20. óta több mint 13 ezren veszítették életüket a járványban. Ezzel egy időben a február 23-án elsőként vesztegzár alá helyezett Lodi és Cremona kórházai jelezték, hogy kilenc korábban már meggyógyult,és a teszteken negatívnak bizonyult személy fertőzödött meg ismét.

Olaszország minden tartományában a fertőzésterjedést mutató R0-érték egy alatt van. Luca Richeldi a polgári védelem egészségvédelmi szakértője elmondta az utóbbi tizenöt napban felére sikerült csökkenteni a halottak napi számát, megkétszereződött a gyógyultak napi létszáma.

Csütörtökön az olaszországi tartományok felében száz alatt volt a napi diagnosztizált fertőzöttek száma. Majdnem két millió vírustesztet végeztek el az utóbbi több mint két hónapban.

„Az óvintézkedések megtették hatásukat. A járvány új szakaszába léptünk” - mondta Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője. Bejelentette, hogy mostantól a hatóság kizárólag interneten közli a számokat, nem tartanak több sajtótájékoztatót a járvány adatainak menetéről.

Borrelli hozzátette, hogy a polgári védelem továbbra is az óvintézkedések tiszteletben tartását tanácsolja, mindenekelőtt a társadalmi távolságtartást.

Újabb lazításokról döntöttek Németországban

A vallási intézmények ismét fogadhatnak hívőket, megnyithatnak a múzeumok és egyéb kiállítóhelyek, kinyithatják a játszótereket, az állatkerteket és a botanikus kerteket. A részletszabályokról a tartományi kormányok döntenek.

A lazítások igen visszafogottak, és a fertőzéshigiéniai előírások betartása mellett nem fenyegetnek a járvány súlyosbodásának veszélyével - mondta a tanácskozás után Peter Tschentscher hamburgi polgármester.

Be kell várni az eddigi lazítások hatását mutató adatokat, ezért csak a következő, május 6-i megbeszélésen döntenek nagyobb szabású ügyekről, az óvodák, az iskolák és a sportegyesületek működéséről - mondta Angela Merkel kancellár.

Kiemelte: lehetnek eltérések a tartományok között, de a stratégia egységes, és a cél közös, arra irányul, hogy ismét minden egyes fertőzésnél feltárják és lezárják a vírus terjedésének lehetséges útjait, mint a járvány legelején. 

Kapcsolódó írásaink

Sok ország nem mer még lazítani

ĀA második hullámtól óv a fertőzést első kézből megtapasztalt brit kormányfő, az oroszoknál már több a beteg, mint Kínában, a japánok és az izraeliek szigorítanak