Külföld

Itt a vezér, hol a vezér

Kim Dzsongun hol- és hogyléte talány, szakértők írtak lapunknak a lehetséges utódról

Április 11. óta találgatja a világ, milyen állapotban és hol lehet a remeteállam Éles Elméjűnek becézett vezetője. A Financial Times a napokban boncolgatta, hogy még a különféle nagyhatalmak titkosszolgálatai sem tudnak megbízható információt mondani a diktátor hol- és hogylétéről, így maradnak a műholdfelvételek, amelyek alapján a diktátor vonatát egy tengerparti üdülőövezetben látták felbukkanni, illetve az a (dez)információ, hogy Peking egészségügyi szakértőket küldött Észak-Koreába, és ennek köze lehet Kim Dzsongun állapotához.

Az ELTE Koreai Tanszéke lapunknak készített elemzésében rámutatott: a szinte istenként tisztelt északi vezetők betegsége a nép előtt azért tabutéma, mert a megrendült hit akár instabilitáshoz is vezethetne: például 2008-ban Kim Dzsongil agyvérzéséről is csak legközelebbi családtagjai tudtak – írták.

A másik kérdés, ha esetleg a diktátor tényleg halott, vagy haldoklik, ki követi majd az ország élén? Kimnek két bátyja is volt, közülük a legidősebb Kim Dzsongnamot 2017-ben Malajziában meg­gyilkolták, másik fivéréről, Kim Dzsongcsholról pedig lényegében semmit sem tudni. A 36 évesnek gondolt Kimnek állítólag van egy fia, de ő még biztosan túl fiatal lenne erre a szerepre, így került a találgatások középpontjába a diktátor húga, Kim Jodzsong.

Az ő utódlása azonban, bár elméletileg nem ütközhet akadályba, a gyakorlatban annál inkább –vélik az ELTE tanszékénél. A kommunista alapokon nyugvó rezsim a nemek közti egyenlőségről (társadalmi pozíciók, munkalehetőség, kereset) már 1946-ban törvényt hozott, amelyet a 2000-es években meg is erősítettek, azonban az országban a javuló tendenciák ellenére továbbra is meghatározóak a neokonfuciánus patriarchális értékek. Kim Jodzsong, aki a vezető Pektu-vérvonalhoz tartozik, a párt propaganda- és agitációs osztályának vezetőjeként jelentős hatalommal és elismertséggel bír, de még így is sokan úgy vélik, hogy a társadalom nem fogadna el egy női vezetőt, ezért bátyja halála esetén is inkább csak névleges pozíciót kaphatna.