Külföld

Iohannis: A PSD eladta Erdélyt Magyarországnak

Már-már polgárháborús uszításba kezdett a román elnök Pászkán Zsolt szakértő szerint

A nemzeti liberális (PNL) román elnök politikai ellenfele megbélyegzésére húzta elő a magyar kártyát a figyelmetlenségből a szenátus elé engedett, Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet miatt.

Iohannis: A PSD eladta Erdélyt Magyarországnak
A nacionalista kártyát rántotta elő a zsebéből Klaus Iohannis
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

Magyarul kezdte élő Facebook-bejelentkezését Klaus Iohannis román elnök: „Jó napot kívánok, PSD!” – köszöntötte az ellenzéki szociáldemokrata pártot, aztán románul folytatta, megvádolva a szocdemeket azzal, hogy az ő segítségükkel ment át az a törvénytervezet a képviselőházon, amely autonómiát adna Székelyföldnek. „A PSD titkos irodákban arról egyezkedik, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak” – állította, majd a szintén magyarul köszöntött Marcel Ciolacu PSD-s alsóházi elnököt faggatta arról, vajon mit ígért Orbán Viktor ezért cserébe. Előre hozott választásokat sürgetett (a PSD-nek többsége van a parlamentben), és megígérte: amíg ő Románia elnöke, nem lesz székely autonómia.

A beszéd hangnemét több román politikai párt elítélte (a magyarozást nem), élen persze a PSD-vel, amely szerint éppen a kormány nem védi meg a székelyföldi románokat. Maga Ciolacu nehezményezte, hogy Iohannis nem állt ki Marius Lazurca budapesti nagykövet mellett, aki Románia érdekeit szem előtt tartva megvédte Szabó Tímea párbeszédes képviselőt. Emellett éppen a PSD hívott össze rendkívüli ülést a szenátusban, hogy mielőbb elkaszálhassák az autonómiastatútumot, ami meg is történt, a kilenc RMDSZ-es szenátoron kívül senki nem szavazott mellette. Tiltakozott az RMDSZ is, Kelemen Hunor pártelnök államfőhöz méltatlan, hisztérikus kirohanásnak, a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek nevezte Iohannis szavait, amelyek a Nagy Románia Párt szélsőséges retorikáját idézik.

A lapunknak nyilatkozó Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa leginkább Slobodan Milošević volt szerb elnök polgárháborúra uszító koszovói beszédéhez hasonlította mondatait. Rámutatott: Iohannis a káromkodás nyelveként használta a magyart, hogy a PSD idegenlelkűségét illusztrálja vele, majd ténybeli valótlanságokat állított. A törvénytervezet szabályosan ment át a parlamenten – egy bizonyos idő után automatikusan a döntő szervhez, esetünkben a szenátushoz kerül, ahogy most is –, a PSD figyelmeztetett erre, és a kormány is véleményezte azt, igaz, lekésve a határidőt. Ezután a felsőháznak és az elnöknek is el kellett volna fogadnia, szóval semmi sem indokolta Iohannis vehemenciáját – vélte Pászkán, aki kijelentette, Iohannis maga is tudhatott volna a törvényjavaslatról, vagy kérdezhetett volna róla, tehát titkolózásról szó sincs. Erdély nem egyenlő Székelyfölddel, így az „Erdély odaadása a magyaroknak” kitételnek sincs értelme, a magyarok ráadásul ott élő román állampolgárok, akik nagy arányban szavaztak Iohannisra – fejtegette. A szakértő szerint nyilvánvalóan arról van szó, hogy hamarosan kiderül, a jelenlegi PNL-kormány alkalmatlan elhárítani a koronavírust követő gazdasági válságot, miközben már most hitelből fizeti a béreket és a nyugdíjakat – jobbnak tartotta tehát előhúzni a magyar kártyát.

Kapcsolódó írásaink