Külföld

Meghaladta a hárommilliót az igazolt fertőzöttek száma világszerte

Szerda este 3 063 814 volt az új típusú koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma világszerte, a halálesetek száma 202 345, a gyógyultaké 906 898 volt a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Meghaladta a hárommilliót az igazolt fertőzöttek száma világszerte
Vásárlók állnak sorba egy bolt előtt a bécsi Mariahilferstrassén
Fotó: AFP/Alex Halada

Az Egyesült Államokban 990 135-en betegedtek meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta betegségben, a halálesetek száma 56 475.

Olaszországban egy nap alatt 323 új halálos áldozata van a járványnak, a halálesetek száma a járvány kezdete óta elérte a 27 682-t. Az aktív fertőzöttek száma szerdán 105 205-ról 104 657-re csökkent, 19 210 Covid-19-beteget ápolnak kórházban, közülük 1795-öt intenzív osztályon.

Spanyolországban eddig 24 275-en veszítették életüket, 325-en az elmúlt egy nap során. A fertőzésből eddig 108 947-en gyógyultak fel, számuk 6399-cel emelkedett szerdán. Eddig 212 917 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust PCR-tesztekkel.

Tízmilliók számára vált hozzáférhetővé szerdától a koronavírus-fertőzöttség megállapítására szolgáló szűrés Nagy-Britanniában. A brit kormány célja napi negyedmillió szűrés elvégzése. A kórházakon kívül bekövetkezett halálesetekkel együtt több mint 26 ezer halálos áldozata van a járványnak Nagy-Britanniában.

Belgiumban a szerdai adatok szerint 525 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez a szám több mint százzal kevesebb az előző két nap statisztikáihoz képest. A 11,5 millió lakosú országban csaknem 48 ezer esetet tartanak számon, a halálesetek száma 7501.

Ötpontos európai válságkezelési tervet mutatott be a lengyel elnök

A járvány okozta válság legyőzését célzó ötpontos együttműködési tervet mutatott be Andrzej Duda lengyel elnök az európai államfőkhöz szerdán intézett levelében. Az Európai Unió, az uniós integrációra törekvő Keleti Partnerség, valamint a Nyugat-Balkán országainak államfőinek címzett levelében Duda leszögezi: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy hiányoznak a világméretű válságok kezelését szolgáló hatékony eszközök.

A demokrácia erősödéséről az utóbbi években növekvő választási részvételi arány is tanúskodik
Öt pontból álló válságkezelési tervvel állt elő Andrzej Duda
Fotó: AFP/Vladimir Simicek

Lassult a járvány terjedése Csehországban

Jelentősen lassult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számának növekedése továbbra is alacsony, a gyógyultaké felgyorsult, míg a járvány halálos áldozatainak száma stagnál a napi adatokban. Ez a helyzet lehetővé tette a kormánynak, hogy fokozatosan lazítson a közéletet és a gazdaságot március közepe óta korlátozó intézkedéseken.

Ausztriában az elmúlt 24 órában kevesebb mint 50 ember tesztje lett pozitív; eddig összesen 15 352-en fertőződtek meg koronavírussal. Közülük 12 779-en gyógyultak meg. A halálesetek száma 580.

Szlovéniában is újraindul az élet

Horvátország után Szlovénia is fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: szigorú intézkedések mellett szerdától kinyithattak a könyvtárak, múzeumok és galériák, hétfőtől a fodrász- és kozmetikai szalonok, valamint azok a vendéglátóhelyek, amelyek rendelkeznek terasszal. Szlovéniában tízzel, 1424-re nőtt a fertőzöttek és hárommal, 89-re a halálesetek száma. Horvátországban 24 óra alatt 15-tel, 2062-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig néggyel, 67-re. Szerbiában az utóbbi 24 órában 8275-ről 8497-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Ukrán kereskedők a korlátozások lazításáért tüntettek

Kiskereskedők vonultak szerdán az ukrán kormány épülete elé tüntetni Kijevben, követelve, hogy a kabinet május 1-jétől enyhítsen a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett korlátozásokon. Szerdára egy nap alatt 456 új esettel 9866-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 11 esettel, 250-re nőtt. A betegségből 1103-an gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 111-en. Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma 133-mal nőtt, és elérte az 1976-ot.

A korlátozások enyhítéséért demonstráló kiskereskedők Kijevben
A korlátozások enyhítéséért demonstráló kiskereskedők Kijevben
Fotó: AFP/Stringer/Sputnik

Oroszország is a korlátozások feloldását tervezi

Megkezdődött a tervezés azzal kapcsolatban, hogy az orosz régiókban hogyan oldják fel a Covid-19-járvány miatt bevezetett korlátozásokat a helyi adottságoknak megfelelően. Eközben a napi halálozások száma először lépte túl a százat, az eddig ismertté vált fertőzéseké pedig megközelítette a 100 ezret Oroszországban.

Törökországban tovább mérséklődött a halálesetek napi száma

Tovább mérséklődött a vírus okozta halálesetek száma Törökországban, az elmúlt 24 órában 89-en vesztették életüket, és ezzel számuk összesítve 3081-re nőtt - írta Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján megosztott táblázatban, amelyből az is látható volt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma immár harmadik napja rekordmértékben, ezúttal 5231-gyel nőtt,  és 44 022-re emelkedett.

Az elhalálozások napi  száma  április 19. óta lassan csökkenő trendet mutat, és három hét óta először került 90 alá. Szerdán 2936 új koronavírusos esetet regisztráltak a kis-ázsiai országban, ami magasabb az utóbbi három nap 2100 és 2400 közötti adatainál.

Ez részben annak a következménye, hogy a török hatóságok szerdán csaknem 43,5 ezer tesztet végeztek el, ami egyrészt rekord, másrészt több mint másfélszerese a vasárnap és kedd közötti 26,5 ezres átlagnak. 

Az izraeliek otthon ünnepelték az ország alapításának 72. évfordulóját

A koronavírus-járvány miatt szigorú kijárási tilalomban, legközelebbi családtagjaikkal, otthonaikban ünnepelték az izraeliek az ország alapításának 72. évfordulóját szerdán. Izraelben több hete folyamatosan csökken az új Covid-19-es megbetegedések száma. Szerdán 91-en voltak lélegeztetőgépen a 7641 számon tartott fertőzött közül. Eddig 15 782 embernél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, és 212-en haltak bele a betegségbe.

Kína szigorúbban ellenőrzi a védőfelszereléseket

Kína szigorítani fogja a koronavírus-járvány elleni védőeszközök és felszerelések minőségének ellenőrzését, és fokozottan ügyel kereskedelmük tisztességes voltára - jelentette be szerdán a kínai minőségellenőrzési hivatal és a piacfelügyelet.

Ártalmatlan vírusmaradványok okozhatják, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegségből már meggyógyult pácienseket újratesztelve pozitív eredmény születik - közölték szerdán dél-koreai egészségügyi szakértők. Az ilyen paciensek száma 277.

Nigerben a járványos gyermekbénulás terjed

Ismét járványos gyermekbénulásos eseteket jelentettek Nigerből, nem sokkal az után, hogy a koronavírus-járvány miatt az országban felfüggesztették a betegség elleni oltókampányt - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet két gyerekről tud, akik elkapták a betegséget, közülük egy lebénult. Pascal Mkanda, a WHO gyermekbénulással foglalkozó afrikai irodájának a koordinátora szerint a megbetegedések száma vélhetően nőni fog, mert ilyen rövid idő alatt nem tudnak megbízható immunizációs kampányt elindítani.

Kenyában lezárták a világ legnagyobb menekülttáborát

A kenyai kormány a koronavírus miatti aggodalomból elrendelte a világ legnagyobb menekülttáborának lezárását az afrikai ország keleti részén található Dadaabban - számolt be egy a helyszínen tevékenykedő segélyszervezet szerdán. A CARE nevű szervezet aggasztónak nevezte a helyzetet, mert több mint 270 ezer emberre mindössze 110 kórházi ágy jut.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom