Külföld

Indokolt a határidő-hosszabbítás

Lábon lőtte a járvány a nemzeti régiókról szóló európai kezdeményezés aláírásgyűjtő kampányát, de még van remény

Egyre gyorsabban gyűlnek az aláírások a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által elindított nemzeti ré­giós kezdeményezésére, de a határidő is közeleg – amelynek megalapozottan kérhetik a meghosszabbítását az amúgy is számos akadállyal szembesülő szervezők.

Indokolt a határidő-hosszabbítás
A székely szabadság napját kivéve a gyűjtésre alkalmas események elmaradtak
Fotó: MH/Katona László

Április elején a május 7-i határidő meghosszabbításáért fordult az SZNT az Európai Bizottsághoz (EB), azon az alapon, hogy a koronavírus-járvány ellehetetleníti a szükséges egymillió aláírás összegyűjtését hét uniós tagállamból. Emlékezetes:
a nemzeti régiós kezdeményezés sikere esetén karnyújtásnyira kerülhet, hogy nagyobb mértékű pénzügyi önrendelkezéshez jussanak azon régiók, amelyekben valamely őshonos nemzeti közösség a többséget képezi (például Székelyföld és Csallóköz).

A határidő-módosítás három szempontból is igazolható lenne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tegnapi elemzése szerint. Egyrészt az európai polgári kezdeményezés intézménye elvileg a részvételi demokrácia fő eszköze, amelyből most éppen azok szorulnak ki, akik csak papír alapon tudnának aláírni.

A járványhelyzet emellett „vis maior­nak”, azaz „rendkívüli és előreláthatatlan, az arra hivatkozón kívül álló”, elkerülhetetlen körülménynek számíthat. Végül pedig ott vannak a korábbi precedensek, hiszen az EB adott már fél év haladékot például a Fraternité 2020 című kezdeményezésnek 2012-ben – akkor az online alapú aláírásgyűjtési rendszer akadozott.
Hasonlóan nyilatkozott lapunknak Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja, aki elmondta, hosszabbítási kérelmüket nyomásgyakorlási céllal összehangolták a többi tizenkét futó kezdeményezéssel. Mint Dabis kifejtette, két komoly akadállyal szembesültek idén: egyrészt a Brexit volt súlyos csapás, hiszen az Egyesült Királyság kilépésével nem számíthattak a több mint tízmilliós, és a kérdésben szintén érintett skót, walesi és északí­r közösségek támogatására.

Másrészt, bár február elejére sikerült felfuttatni a kampányt, napi hét-nyolcezer szignó érkezett be, javarészt papíron, de pár hétre rá jött a koronavírus, amely nemcsak a kipróbált jó aláírásgyűjtő alkalmakat, mint például a március 15-i
nemzeti ünnep lehetetlenített ele, de a papíralapú szignógyűjtés egészét – sorolta. Hozzátette: ráadásul a járvány által leginkább sújtott területek is sokszor nemzeti közösségek által lakott, illetve erős regionális identitású térségek voltak, mint Olaszországban Lombardia, Veneto és az Aosta-völgy mellett a 315 ezres németajkú közösségnek otthont adó Dél-Tirol vagy Spanyolországban Katalónia, ahol most a potenciális aláírók mindennapjait és hírvalóságát is a járvány leküzdése határozza meg.

Az SZNT közben teljesen átállt az online kampányra, ennek köszönhető az Irdala.hu oldal, a Youtube-, Facebook- és Instagram-felületek, s most megint napi nyolc-tízezer aláírást sikerül hozni – mondta Dabis, aki szerint a legkönnyebben Horvátországot, Szlovéniát és Ausztriát tudnák átbillenteni a minimumküszöbön a helyi magyarok, de minden szignóra égető szükség van. Így az SZNT továbbra is mindenkit arra buzdít: Írja alá a kezdeményezést.

Kapcsolódó írásaink