Külföld

Újranyitották az iskolákat Norvégiában

Norvégiában és Csehországban folytatódik a korábban bevezetett intézkedések fokozatos feloldása, mindeközben Németország csaknem összes tartományában hétfőtől kötelező a maszkviselés. 

Újranyitották az iskolákat Norvégiában
Megnyíltak az iskolák Norvégiában az alsó tagozatos diákok számára, de az osztálytermekben egyelőre legfeljebb 15 gyerek tartózkodhat
Fotó: AFP/Pierre-Henry Deshayes

Újranyitották az iskolákat Norvégiában az alsó tagozatosok számára

Sok szülő azonban attól tart, hogy a lépés túl korai, és nem akarják, hogy a gyermekeiket „kísérleti nyúlként” használják. Többen aggasztónak tartják, hogy az egy héttel ezelőtt újranyitott bölcsődékben dolgozók közül sokan a nyitás után elkapták a koronavírust.

A járvány miatti hathetes leállást követően fokozatosan normalizálni kezdik az életet Norvégiában: már megnyithattak például a fodrászatok, és újraindulhattak a bőrgyógyászati rendelések is.

Erna Solberg kormányfő múlt pénteken azt hangsúlyozta, hogy a szigorú biztonsági előírásokat továbbra is be kell tartani, sőt a legrosszabb esetben ismét visszatérhetnek a korlátozásokhoz.

Több mint kétezren haltak meg eddig a koronavírus miatt Svédországban

A skandináv országban nem vezettek be annyi általános korlátozó intézkedést, mint más államokban. Az óvodák és általános iskolák például a járvány kezdete óta folyamatosan nyitva vannak. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy az egészségügyből túl sok dolgozó esne ki, akiknek a gyermekeikkel kellene otthon maradni.

Vasárnapi adatok szerint Svédországban 18 640 koronavírus-fertőzöttről tudnak, és mintegy 2194 ember halt bele a vírus okozta szövődményekbe.

Svédországban nem állt meg az élet. Vendégek ebédelnek egy stockholmi étteremben, 2020. április 22-én
Svédországban nem állt meg az élet. Vendégek ebédelnek egy stockholmi étteremben, 2020. április 22-én
Fotó: AFP/Jonathan Nackstrand

Meghaladta a kilencezret Ukrajnában a fertőzöttek száma

Ukrajnában hétfőre 392 új esettel 9009-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 11 esettel 220-ra nőtt. A betegségből eddig 846-en gyógyultak fel - közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium.

Jelenleg Ukrajnában sehol sem közlekedik a metró, a városi tömegközlekedési eszközöket pedig csak egészségügyi dolgozók és egyéb kiemelt intézmények munkatársai vehetik igénybe, külön igazolvánnyal. Ezen kívül teljesen megszűnt a települések közti személyszállítás. 

Csehországban megnyíltak az üzletek, lelassult a járvány terjedése

Csehországban folytatódik a közéletet és a gazdaságot korlátozó, márciusban bevezetett intézkedések fokozatos feloldása, amit a koronavírus-járvány terjedésének jelentős lelassulása tett lehetővé.

Hétfőn kinyithattak a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek és a legtöbb szolgáltató is. Az üzemeltetők azonban minden esetben kötelesek betartani a szigorú speciális higiéniai szabályokat.

Kinyitottak a fitness- és a wellness-központok is, de az öltözők és a zuhanyozók használata nélkül. A ruházati boltokban tilos a vásárolt áru felpróbálása. A köztereken már engedélyezett legfeljebb tíz ember csoportosulása, de a szájmaszkok kötelező használata várhatóan június végéig érvényben marad. Továbbra is zárva vannak a vendéglők, az iskolák, a színházak, a mozik és elmaradnak a sportrendezvények.

Az egészségügyi minisztérium napi kimutatásaiból kitűnik, hogy az utóbbi időben a fertőzöttek számának növekedése jelentősen lelassult, miközben gyorsuló ütemben nő a Covid-19 betegségből felgyógyultak száma.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az orosz egészségügy dolgozóira
Egyre nagyobb nyomás nehezedik az orosz egészségügy dolgozóira
Fotó: AFP/Denis Grishkin

Oroszországban többen fertőződtek meg, mint Kínában

Oroszországban a hétfőn közölt adatok szerint 87 ezer fölé emelkedett a nyilvántartott koronavírusos esetek száma, ami több mint háromezerrel meghaladja a kínai  fertőzések számát.

Az elmúlt egy nap alatt az igazolt fertőzések száma 6198-cal 87 147-re emelkedett Oroszországban. A járvány okozta halálozások száma 50-nel 794-re, a gyógyulásoké pedig 597-tel 7346-ra nőtt.

A legtöbb fertőzést a fővárosban (45 351), Moszkva megyében (9 708) és Szentpéterváron (3 238) regisztrálták, csakúgy, mint a legtöbb halálesetet is (435, 71, 27). Oroszországban eddig több mint 3 millió, az elmúlt nap folyamán pedig 139 ezer tesztet végeztek el.

Egyre nagyobb nyomás nehezedik az orosz egészségügy dolgozóira. Az Interfax hírügynökség tudomása szerint a szentpétervári Mariinszkaja-(Mária-)kórház félszáz munkatársának szervezetében mutatták ki a SARS-Cov-2 koronavírust. A Szentpétervári Botkin-járványkórházban több mint 120 igazoltan fertőzött egészségügyi dolgozót ápolnak az Interfax szerint.

Csaknem valamennyi német tartományban kötelező maszkot viselni

Újabb 12 német tartományban lépett életbe hétfőn a koronavírus-járvány miatt bevezetett maszkviselési kötelezettség, így a 16 közül már 15 tartományban kell eltakarni a szájat és az orrot több élethelyzetben a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozására.

Németországa 16 tartománya közül már 15-ben kötelező maszkot viselni
Németországa 16 tartománya közül már 15-ben kötelező maszkot viselni
Fotó: AFP/Soeren Stache

A fertőző betegségek elleni védekezés tartományi hatáskör, ezért a szabályozás nem teljesen egységes Németországban. Közös elem, hogy a súlyos hiány miatt nem várják el az emberektől, hogy szerezzenek orvosi maszkot, hanem a pamutból házilag vagy kisiparilag készített, úgynevezett közösségi maszk viselését bátorítják.

Ugyancsak közös elem, hogy a tömegközlekedésben nem lehet részt venni maszk nélkül. Az üzletekbe sem lehet bemenni fedetlen szájjal és orral, kivéve Berlint, ahol egyelőre nincs ilyen előírás, bár számos boltban hatósági előírás nélkül is bevezették a szabályt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom