Külföld

Nemzeti régiós petíció: harc a határidő-hosszabbításért

Véghajrában jár az aláírásgyűjtés, naponta hetvenezer szignó kellene a sikerhez

Háromszáztizenötezer aláírás – ennyi van meg a szükséges egymillióból a nemzeti régiók védelmében indított petíciót támogató aláírásokból. A határidő vészesen közeleg: május 7-én éjfélig kellene meglennie a szignóknak, ehhez naponta 70 ezer embernek kellene aláírnia.

Nemzeti régiós petíció: harc a határidő-hosszabbításért
Fotó: MTI/Veres Nándor

Holott a kormány, számos politikus a legkülönfélébb pártokból, valamint különféle közéleti személyiségek is a kezdeményezés mögé álltak (legutóbb például Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója). Az aláírásgyűjtés lényegében azért indult, hogy a határon túli magyar régiók több uniós forráshoz jussanak, jellemzően olyanokhoz, amelyek Bukaresten és Pozsonyon keresztül nem érkeznének meg az ottani magyarsággal szemben alkalmazott gazdasági diszkriminációs gyakorlatok miatt.

A helyzet azért valamivel jobb annál, mint ahogy tűnik, hiszen az RMDSZ és a Magyar Nemzeti Agrárkamara is leadott összesen több mint kétszázezer szignót, azaz elméletileg összesen már félmillió fölött járnak – persze kérdéses, mennyi lesz közülük esetleg érvénytelen a hibásan vagy hiányosan megadott adatok miatt – mondta el lapunknak Dabis Attila, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottja, aki arra is rámutatott, a koronavírus-járvány nehéz helyzetbe hozta őket.

Ugyanakkor április 7-én jelezték Věra Jourovának, az Európai Bizottság e területért is felelős alelnökének, hogy a járvány miatt a határidő meghosszabbítását kérik. Több rendezvény (székely szabadság napja, március 15-i nemzeti ünnep) és a vele járó személyes aláírásgyűjtés is ellehetetlenült, így komoly, előre nem látható hátrány keletkezett.

Mint Dabis hozzátette: rajtuk kívül egy tucatnyi hasonló polgári kezdeményezést érint még a járvány, és informálisan azt a választ kapták, hogy az illetékesek foglalkoznak az üggyel. A megbízott aláhúzta: eddig sikeresnek tűnik a száz százalékban online aláírásgyűjtésre és közösségimédia-kampányra való átállásuk, napi 9–10 ezer aláírás érkezik. Most pedig megújult, egyszerűsített felületen várják a szignókat az Irdala.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink