Külföld

Conte: Lehetetlenség mindenkit azonnal ismét visszaereszteni az utcára

Az új koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetet nem oldják fel Olaszországban, a kijárási korlátozások sem szűnnek meg, de a gazdaság újraindítása elkerülhetetlenné vált Giuseppe Conte miniszterelnök szerint.

Conte: Lehetetlenség mindenkit azonnal ismét visszaereszteni az utcára
Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke
Fotó: AFP/Palazzo Chigi press office

A miniszterelnök az óvintézkedések májustól tervezett enyhítéséről a La Repubblica című napilapban vasárnap megjelent nyilatkozatában kijelentette, hogy lehetetlenség mindenkit azonnal ismét „visszaereszteni az utcára”. A járványügyi helyzet továbbra sem teszi lehetővé, hogy teljesen feloldják az országosan március 11-én bevezetett kijárási korlátozást és engedélyezzék a szabad mozgást.

Conte vasárnap vagy hétfőn jelenti be hivatalosan a február közepe óta terjedő járvány miatti óvintézkedések feloldásának részletes tervét. A korlátozásokat négy fázisban enyhítik. Az első lépés hétfőn a gépgyártás újraindítása lesz, majd az ezt követő három egymás utáni héten újabb intézkedések várhatók, köztük május közepétől a kereskedelem és vendéglátás újraindulása. A járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet július 28-ig tart.

A több mint másfél hónapja „házi fogságra” kényszerített olaszok leginkább a kijárási korlátozás enyhítését várják. „Május 4-től többet mozoghatunk, de további idő kell még ahhoz, hogy az egész országban szabadon közlekedhessünk” - hangoztatta Giuseppe Conte. Korábbi hírek szerint május 4-től az olaszok elhagyhatják lakókörzetüket, majd május 18-től a tartományok közti mozgás is engedélyezett lesz, bár a déli régiók máris jelezték, hogy nem kívánják fogadni az északi gócpontból érkezőket.

Giuseppe Conte elmondta, a korlátozások lassú és fokozatos feloldása elsősorban a gazdaság újraindulását szolgálja.

„Nem húzhatjuk tovább a járványzártól különösen sújtott gazdasági ágazatok működésének szüneteltetését, ez már eddig is túl nagy tehernek bizonyult társadalmi-pénzügyi szempontból” - hangsúlyozta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy az északkelet-olaszországi Veneto tartományban - amelyet februárban elsőként helyeztek vesztegzár alá - a vállalkozások negyven százaléka máris munkába állt, Giuseppe Conte jelezte, hogy a kormány „újraindulási forgatókönyve” országosan egységes, hosszú távra szóló program lesz. Nem engedhetjük meg magunknak az improvizálást és az össze-visszaságot, el kell kerülnünk egy második fertőzési hullámot - fejtette ki Conte.

Megemlítette, hogy megfelelő szabályozással újranyitják a templomokat és temetőket. Az oktatás szeptemberig tovább szünetel. A tervek között szerepel az általános forgalmi adó csökkentése vagy ideiglenes eltörlése is a családok és vállalkozások támogatására.

„Nehéz minden részletkérdésben határozni. Ha a miniszterelnök nem veszi figyelembe a szakértők véleményét, akkor arrogánsnak tartják, aki magától intéz mindent. Ha viszont a szakértőkre hivatkozik, gyengének és bizonytalannak nevezik” - hangoztatta Giuseppe Conte, hozzátéve, a szakértők adatokat és terveket sorakoztatnak fel, a döntés azonban a kormányra vár.

Conte arról biztosította az Oroszország és Kína segítsége miatt „aggódó” európai és NATO-szövetségeseket, hogy Róma külpolitikája nem változott, ami „természetesen nem a járványtól függ”.

A miniszterelnök sikerként értékelte az Európai Tanács e heti csúcstalálkozóját, de további gazdaságélénkítő forrásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy „minden tagállam számára egyenlő újraindulási esélyt kell adni, a magas államadósságúaknak is”.

Csökkent a halottak száma

Most először csökkent háromszáz alá március 15. óta az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak egy nap alatti száma Olaszországban, és így elérte a 26 644-t - közölte vasárnap este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma több napi csökkenés után ismét emelkedett.

A halottak száma egy nap alatt több mint százötvennel csökkent 260-ra a korábbi 415-ről.  A tendenciát a hétfői adatok erősíthetik meg, mivel a most közölt halálozási adatok nem teljesek az április 25-i nemzeti ünnepen hiányosan végzett regisztráció miatt.

Az aktív fertőzöttek száma országosan 256 beteggel emelkedett, miközben egy nappal korábban 680-nal csökkent a számuk. Hat napja most először emelkedett ismét az aktív fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 106 103-nak felel meg.  

A betegek több mint nyolcvan százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Az intenzív osztályokon kezeltek száma kétezerkilencre süllyedt az egy hónappal ezelőtti több mint négyezerről.

A gyógyultak létszáma meghaladta a 64 ezret.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 197 675-t.

A gócpont Lombardiában 920-szal emelkedett a szűrt fertőzöttek száma az egy nappal ezelőtti 713 után. Az egy nap alatt szűrt betegek felét Milánó városában regsiztrálták. A halottak száma 56-ra csökkent a huszonnégy órája mért 163-hoz, a pénteki 166-hoz és a csütörtöki 200-hoz képest. A tartományban 72 ezer felett van a diagnosztizált fertőzöttek száma, a halottaké 13 ezernél magasabb.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom