Külföld

Egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent a fertőzöttek száma Olaszországban

Elérte a 2 858 489-et az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma világszerte, miközben a halálesetek száma megközelítette a kétszázezret (199 874), a gyógyultaké pedig 809 923 volt - derült ki szombat este a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és kórház honlapjáról.

Egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent a fertőzöttek száma Olaszországban
Ha lassan is, de javulni látszik a helyzet Olaszországban
Fotó: AFP/Alberto PIZZOLI

A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 919 066 volt az igazolt fertőzöttek, 52 100 a halottak és 99 154 a gyógyultak száma.

A fertőzöttek és az elhunytak száma is csökkent Olaszországban

Egy nap alatt 415-tel emelkedett Olaszországban a járvány halálos áldozatainak száma, és elérte a 26 384-et - közölte szombat este az olasz polgári védelmi hatóság. Az aktív fertőzöttek száma ugyanakkor egy nap alatt több mint hatszázzal csökkent.

Az elhunytak száma enyhén csökkent az egy nappal korábbi 420-hoz képest. Csütörtökön 464 volt az elhunytak száma, szerdán 437. Szakértők szerint ez az adat csökken a leglassabban, és nullázódik majd le a legkésőbb. Az európai országok közül eddig Olaszországban követelte a legtöbb áldozatot az új koronavírus-járvány.

Az aktív fertőzöttek száma országosan 680-nal csökkent a korábbi 321-hez képest. A diagnosztizált fertőzöttek száma jelenleg 105 847. A betegek hetvennyolc százaléka házi karanténban tartózkodik, mivel enyhe tüneteket mutat vagy tünetmentes. Több mint 21 ezren vannak kórházban. A gyógyultak létszáma meghaladta a 63 ezret. Az utóbbi egy nap alatt több mint 2600-an hagyhatták el a kórházat. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 195 351-t.

Egész Olaszországban több mint 1,7 millió vírustesztet végeztek, ebből mintegy 800 ezret Lombardiában, amely a járvány legfőbb gócpontja.

Spanyolországban és Romániában is lassult a járvány terjedése

Spanyolországban az elmúlt egy napban ismét 378-an veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, annak ellenére, hogy a járvány terjedése továbbra is lassul - jelentette a spanyol egészségügyi minisztérium szombaton. A tájékoztatás szerint ezzel már két egymást követő napon 400 alá csökkent a halálos áldozatok száma, pénteken 367-en, csütörtökön még 440-en hunytak el.

Járványkórház Spanyolországban – még mindig óriási a terhelés az egészségügyön
Járványkórház Spanyolországban
Fotó: AFP/NurPhoto/A. Ware

 Romániában lassult a járvány terjedése: az utóbbi hét átlagánál 35 százalékkal kevesebb új fertőzést vettek nyilvántartásba szombaton. A kora délután közzétett összesítés szerint az utóbbi 24 órában - átlagosnak számító több mint ötezer teszt elvégzése nyomán - 218 emberről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést, ezzel 10 625-re emelkedett a Romániában nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Az utóbbi napon - a pénteki háromszázat meghaladó csúcs után - már csak 73 gyógyulást jelentettek a hatóságok, így az egészségügyi rendszer terhelése (az aktív koronavírus-fertőzöttek száma) az előző hét ritmusában tovább növekedett. A betegek közül 235-en továbbra is intenzív ápolásra szorulnak.  Az utóbbi 24 órában - az elmúlt héten átlagosnak számító - 23 újabb halálesetet regisztráltak: így a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma 575-re emelkedett. Külföldön további 73 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.

Nagy Britanniában már több mint 20 ezer halálos áldozatot követelt a kór

Nagy-Britanniában a szombaton ismertetett legújabb statisztika szerint meghaladta a húszezret a járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 813 halálesetről számoltak be a brit kórházak. Ez azt jelenti, hogy az országban eddig 20 319-en haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségben.

A nagy-britanniai járvány egy hét alatt csaknem ötezer új halálos áldozatot szedett a múlt szombati adatismertetésben szereplő 15 464 elhunyt beteghez képest.

A Csehországban az összes fertőzött egyharmada már meggyógyult

Csehországban szombat reggelig már mintegy 2400-an gyógyultak ki az új koronavírus okozta betegségből, ez a szám az eddigi 7300 fertőzött egyharmadát jelenti - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

A gyógyultak száma emelkedik, míg a fertőzöttek számának növekedése szinte leállt. Pénteken 86 újabb személynél diagnosztizálták a fertőzést, ami március közepe óta a második legalacsonyabb növekmény.

Csehországban egyelőre kötelező marad a szájmaszkviselés
Csehországban szombat reggelig már mintegy 2400-an gyógyultak ki az új koronavírus okozta betegségből
Fotó: AFP/Michal Cizek

A szombat reggeli kimutatás szerint az új koronavírus-járványban eddig 215-en haltak meg, az áldozatok száma pénteken egyetlen eggyel nőtt. Az orvosi jelentések szerint a halálos áldozatok többsége idős személy és valamilyen krónikus betegségben is szenvedett.

Szlovákiában későbbre tolódhat a járvány terjedésének csúcspontja

Szlovákiában későbbre tolódhat a betegség terjedésének csúcspontja, és a korábban feltételezettnél alacsonyabb lehet a kórban megfertőződők száma is - derült az Egészségpolitikai Intézet (IZP) elemzéséből. A dokumentum az új típusú koronavírus szlovákiai terjedésének három különböző forgatókönyvét tartalmazza.

Ezek közül az első a vírus reprodukciós faktorának 1,0 alatti mutatójával számol, és azt feltételezi, hogy későbbre tolódhat a járvány tetőpontja. A reprodukciós faktor értéke azt jelzi, hogy egy fertőzött személy átlagban hány másikat fertőz meg. Az országban szombat délig 13 újabb személynél mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust, így a korábbiakkal együtt már 1373 fertőzöttet tartanak nyilván - közölte honlapján a központi válságstáb.

Horvátországban több a gyógyult, mint a fertőzött

Horvátországban többen gyógyultak már ki a vírus okozta betegségből, mint ahányan jelenleg fertőzöttként vannak nyilvántartva, eközben Szlovéniában enyhén nőtt a napi fertőzöttek száma az elmúlt napokhoz képest - derült ki a két ország válságstábjának tájékoztatóján.

A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 7-tel, 2016-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és az elmúlt napban történt három halálesettel 54-re nőtt a halálos áldozatok száma. A legtöbb napi fertőzést, 96-ot, április 1-jén jegyezték fel. Az elmúlt héten 10 és 42 között volt a napi fertőződések száma. A négymilliós országban eddig 30 213 koronavírus-tesztet végeztek.

Szlovéniában egy nap alatt 15-tel, 1388-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma. A legtöbb napi fertőzést, 70-et, március 26-án jegyezték fel, az elmúlt egy hétben ugyanakkor 10 alatt maradt a napi fertőződések száma. Az elmúlt 24 órában egy személy hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 81-re nőtt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom