Külföld

Brüsszel nem akar újabb eljárást Varsó ellen

Tagállami hatáskör a választás megszervezése

Nem készül arra az Európai Bizottság (EB), hogy a májusra kiírt lengyel elnökválasztás témáját a 7-es cikkely keretében kezelje – közölte pénteken a PAP hírügynökséggel Christian Wigand, a brüsszeli testület szóvivője.

Előző nap Didier Reynders uniós igazságügyi biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén közölte: azt akarja, hogy az Európai Unió Tanácsa tűzze napirendre a május 10-re kiírt lengyel elnökválasztás ügyét a Lengyelország ellen az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerinti eljárás keretében. Wigand azonban kiemelte: az EB mindig kész arra, hogy a 7-es cikk szerinti eljárásokban mindenféle megvitatandó témákban támogassa a tanácsot, ám a lengyelországi választás nem ilyen téma. Hozzáfűzte: a tagállamok hatásköre, milyen időpontban szervezik meg a választásokat. A szóvivő korábban is hasonlóan vélekedett az ügyben, prioritásként kiemelve az állampolgárok egészségügyi biztonságát a koronavírus-járvány idején.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom