Külföld

Boszniában börtön várhat az illegális migránsokra

Leszbosz szigetéről ezerötszáz menedékkérőt visznek át szombaton a görög szárazföldre a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorításáért hozott intézkedések keretében

Biztonsági kockázatnak tartja az illegális migránsokat, ezért kitelepítené őket országából a boszniai védelmi miniszter. Leszboszon elfogták azt a görög férfit, aki bevándorlókat lőtt meg, miután elmondása szerint többször loptak tőle menedékkérők.

Boszniában börtön várhat az illegális migránsokra
Káoszba fulladt a szárazföldre áttelepített migránsoknak szervezett segélyosztás
Fotó: AFP/Louisa Gouliamaki

Az illegális bevándorlók kitelepítését javasolta Fahrudin Radončić boszniai védelmi miniszter csütörtökön, mert szerinte a migránsok biztonsági kockázatot és gazdasági veszélyt jelentenek az új típusú koronavírus-járvánnyal küzdő ország számára. Radončić az MTI szerint közölte, hogy azokat a migránsokat, akik nem tudják igazolni személyazonosságukat, nem befogadóközpontokban kellene elhelyezni, hanem börtönbe kellene zárni. Akik nem igazolják magukat, nem használhatják a táborokat – tette hozzá. A politikus javasolni fogja a parlamentnek ezeket a változtatásokat.

Jelenleg valamivel több mint nyolcezer migráns tartózkodik a nyugat-balkáni államban, ám továbbmenni nem tudnak Nyugat-Európába, a járvány miatt ugyanis a legtöbb ország lezárta határait. Radončić elmondása szerint a jelenlegi járványhelyzetben nem tudják biztosítani a migránsok ellátását, az intézkedéssel emellett szeretnék elrettenteni a bevándorlókat attól, hogy a járvány után Bosznia-Hercegovina, egyúttal Európa felé induljanak.

Szintén csütörtökön közölte a Mediafax román hírügynökség, hogy tizenkét bevándorló megszökött egy temesvári karanténközpontból. A török, líbiai, marokkói és algériai állampolgárok a Vadász-erdőben létrehozott központból szöktek el, a hatóságok attól tartanak, hogy a bevándorlók embercsempészek autójába ültek a szökés után.

A görög hatóságok csütörtökön letartóztattak egy 55 éves férfit, aki a gyanú szerint vadászpuskájával könnyebben megsebesített egy afgán és egy iráni migránst a görögországi Leszbosz szigetén. Az ERT görög közszolgálati rádió szerint az incidens szerda este történt, néhány kilométerre a móriai menekülttábortól. A német Spiegel című lap úgy tudja, az elkövető egy görög állampolgárságú férfi, aki kihallgatásán azt mondta, a közelmúltban többször is loptak tőle a migránsok.

A móriai tábor, hasonlóan a többi görögországi befogadóközponthoz, karantén alá került a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorításáért hozott intézkedések miatt, a két migráns ennek ellenére hagyta el a létesítményt. A görög vezetés a napokban hosszabbította meg a befogadóközpontokra vonatkozó kijárási tilalmat május 10-ig.

Bírálta az athéni kormányt a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet, mivel szerintük Athén nem tesz meg minden tőle telhetőt a túlzsúfolt menekülttáborokban élők helyzetének javítására. A legfrissebb adatok szerint 34 875 bevándorló él a görög szigetek befogadóközpontjaiban. A HRW szerint javítani kell a táborokban uralkodó körülményeken és fel kell gyorsítani azon migránsok szárazföldre áttelepítését, akikre nagyobb veszélyt jelenthet a koronavírus. A görög hatóságok egyébként szombaton fognak körülbelül ezerötszáz migránst a móriai táborból a szárazföldre vinni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom