Külföld

Vatikán: Elhalasztják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

Az idén szeptember 13-a és 20-a között Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak (NEK) az új koronavírus-járvány miatti 2021-re történő halasztását jelentette be Matteo Bruni szentszéki szóvivő csütörtökön.

Vatikán: Elhalasztják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust
Elhalasztják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (képünk illusztráció)
Fotó: Pexels

A vatikáni sajtóközpont vezetőjének közleménye hangsúlyozta, hogy a döntést Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsával és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával közösen hozta meg.

Az egy évvel történő halasztást a jelenlegi nemzetközi egészségügyi helyzettel és ennek következményeivel indokolták, a hívők és zarándokok mozgására és gyülekezésére való tekintettel.

„Sajnos, voltak olyan egyházi események, melyeket le kellett mondani, de amit lehetett, főleg, ha jelentős és tömegeket mozgató találkozóról van szó, azt egyszerűen egy évvel későbbre helyeztük át, ez történt a NEK-kel is” - mondta a nemzetközi járványügyi helyzetet felügyelő vatikáni munkacsoport egyik felelőse, Augusto Zampini, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának dikasztériuma titkárhelyettese a külföldi sajtónak adott közösségi interjúban. Hozzátette, hogy a Vatikán a jelenlegi és a következő hónapokban várható utazási feltételeket, valamint a résztvevők egészségvédelmét tartja szem előtt.

„Nehéz megmondani, mi fog történni a következő hónapokban, több mint valószínű, hogy elhalasztjuk az idei évre tervezett összes eseményt, az októberre a Vatikánban kitűzött nemzetközi nevelési találkozót is” - jelentette ki Zampini. Arra a kérdésre, hogy mikor várják vissza az első olasz vagy külföldi látogatót a Vatikánba, úgy reagált, hogy erre jelenleg senki sem tud válaszolni.

Erdő Péter: Jövő szeptemberben tartjuk meg az elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust
 

Jövő szeptemberben tartják meg a NEK-et Budapesten, a rendezvény pontos időpontjáról néhány nap múlva döntenek - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a közmédiának csütörtökön.

Erdő Péter hangsúlyozta: Ferenc pápa döntését körültekintő mérlegelés előzte meg. A Szentszék saját egészségügyi szervezete tanulmányozta a nemzetközi járványhelyzetet, és ezt követően határoztak arról, hogy a következő két-három év nemzetközi eseményeit elhalasztják, ügyelve arra, hogy ne kerüljenek emiatt átfedésbe egymással.

Az első programot, a budapesti NEK-et 2021-re, a 2021-re tervezett Családok Világtalálkozóját 2022-re, a 2022-re tervezett Ifjúsági Világtalálkozót pedig 2023-ra helyezték át.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a jövő szeptemberi budapesti kongresszusra már nem lesz egészségügyi kockázata a találkozónak, helyreáll a közlekedés, és az emberek lelkébe is visszatér az optimizmus.
 

A NEK-re csaknem száz ország résztvevői regisztráltak

A kongresszusra csaknem száz országból több mint 50 ezer ember regisztrált. A záró misére Ferenc pápát is várták, a budapesti Szent István-bazilika előtt pedig világóra jelzi a kongresszus eredeti időpontjáig hátralévő időt.

A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek szerepelnek.

A katolikus egyház tanítása szerint az Oltáriszentségben jelenlévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust négyévente rendezik meg.

Magyarország második alkalommal ad majd otthont az eseménynek. Az 1938 májusában Budapesten megtartott 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró, a Hősök terén bemutatott szentmiséjén félmillió hívő vett részt.

A pápa is méltatta a NEK budapesti találkozójának jelentőségét

A NEK budapesti találkozójának jelentőségét Ferenc pápa tavaly december 15-én, advent harmadik vasárnapján külön hangsúlyozta a Szent Péter téren mondott beszédében. Ezt megelőzően az egyházfő december 8-án a Vatikán közelében rendezett nemzetközi betlehemkiállításra látogatott el, amelynek a NEK-re készülő Magyarország volt a díszvendége.

Áder János államfő személyesen is egyeztetett Ferenc pápával az egyházfő részvételéről a budapesti eucharisztikus kongresszuson, és szó volt róla a szentszéki államtitkárságon február közepén tartott megbeszélésein is. Egy jól értesült olasz vatikáni tudósító, Francesco Antonio Grana február 28-án arról írt közösségi oldalán, hogy Ferenc pápa részt kíván venni a NEK budapesti találkozóján, talán az egyhetes nemzetközi egyházi esemény zárónapján. A tudósító szentszéki forrásokra hivatkozva akkor úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy Ferenc pápa részvételének szervezése „már előrehaladott állapotban” volt. A Vatikán erről szóló hivatalos bejelentését a járvány akadályozta meg.

Még nincs döntés a Vatikán működésének újraindításáról
 

Vatikánvárost, benne a Szent Péter-bazilikát és a Szent Péter teret március 11-én lezárták. Azóta Ferenc pápa a miséket és az audienciákat is hívők nélkül tartja meg, internetes közvetítéssel.

A Vatikán működésének részleges újraindításáról a pápai állam az olasz kormánynak az óvintézkedések fokozatos feloldásáról a következő napokban várható döntései alapján határoz.

Kapcsolódó írásaink