Külföld

Törökország líbiai háborúja

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében a líbiai helyzet aktualitásait tekinti át, középpontban Törökország szerepvállalásával.

Törökország líbiai háborúja
A harcok a koronavírus-járvány ellenére sem csillapodtak az észak-afrikai országban
Fotó: AFP/ Amru Salahuddien

A harcok a koronavírus-járvány ellenére sem csillapodtak az észak-afrikai országban, ahol az elmúlt hetekben a kormányerők ellentámadásba lendülve több települést is visszafoglaltak.

Ankara az ENSZ által elismert líbiai egységkormány egyik legfontosabb külső szövetségeseként vállal szerepet a konfliktusban. Fellépését a közvetlen gazdasági érdekek mellett elsődlegesen a Földközi-tenger keleti medencéjének hatalmi viszonyait szem előtt tartó stratégiai és energiapolitikai megfontolások motiválják - írták elemzésükben.

A Migrációkutató intézet kiemeli, hogy a konfliktus mélyebb megértését és folyamatos nyomon követését indokolja, hogy Líbia továbbra is az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa.

A Frontex legfrissebb adatai szerint 2020 első negyedévében 3.600 illegális határátlépést regisztráltak az érintett közép-mediterrán útvonalon, miközben a legóvatosabb becslések szerint is 600-700 ezer fekete-afrikai és közel-keleti migráns várja a lehetőséget Líbiában, hogy átjusson Európába.

Kapcsolódó írásaink