Külföld

Ismét megtámadta az olasz jobboldalt Frans Timmermans, szerinte az unió célja a nacionalizmus démonainak elűzése

Szuverenitási vitát csinálnak a szenvedésből

Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásainak elfogadására biztatta Olaszországot Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke a La Repubblica hasábjain.

Ismét megtámadta az olasz jobboldalt Frans Timmermans, szerinte az unió célja a nacionalizmus démonainak elűzése
Frans Timmermans
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

A holland politikus szerint az ESM rendkívüli lehetőség a koronavírus elleni harc valódi hősei, az olasz orvosok és ápolók számára. A bizottsági alelnök a csütörtöki EU-csúcs előtt a tagállamok közötti „szolidáris megoldást” sürgette, amely „Olaszország és Spanyolország számára is kiutat jelenthet a gazdasági recesszióból”.

Cserébe azonban az olasz politika transzparenciáját követelte, utalva a jobbközép ellenzék, valamint a kormányzó, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S) tevékenységére. Timmermans szerint az említett politikai erők szándékosan megtévesztik az állampolgárokat, anélkül hogy valóban az érdekeiket szolgálnák, ezért „ideje lenne véget vetni a rövid életű konszenzuskeresésnek”.

Közölte, ha az Európai Unió segítség nélkül hagyja Olaszországot, Franciaországot és Spanyolországot, az a szuverenista erők felülkerekedésének veszélyét jelentheti.

„A nacionalizmus veszélye mindenhol jelen van, nem csak a legnagyobb károkat elszenvedett országokban. Az unió értelme pontosan abban áll, hogy elűzzük a nacionalizmus démonait a múlt sötét zugaiból” – nyilatkozta a holland politikus.

Az olasz kormány megosztott: a szociáldemokrata PD támogatja, az M5S és Giuseppe Conte miniszterelnök viszont ellenzi az ESM igénybevételét, arra hivatkozva, hogy az a legenyhébb feltételek mellett is sértené az ország szuverenitását.

Kapcsolódó írásaink