Külföld

Boldogul a távmunkával az Európai Parlament

A korlátozások ellenére is el tudja látni jogalkotói feladatait az Európai Parlament (EP)– erről beszélt lapunknak Jaume Duch, a parlament szóvivője. Bár a képviselők zöme távmunkában dolgozik, kiderült, nem elkerülhetetlen, hogy hónapokig tartson egy ügymenet, néhány hét is elég. 
 

Boldogul a távmunkával az Európai Parlament
Jaume Duch
Fotó: Facebook

– Hogyan birkózik meg az Európai Parlament a járványhelyzettel járó korlátozásokkal?

– Az EP – az egészségügyi hatóságok társadalmi távolságtartásra vonatkozó ajánlásainak figyelembevételével – továbbra is elvégzi az ellenőrzési, jogalkotási és költségvetési feladatait, valamint végrehajtja mindazokat a technikai intézkedéseket, amelyek a távoli vitához és szavazáshoz szükségesek. Ez a szavazási rend ideiglenes, ha nem születik döntés a meghosszabbításáról, akkor július 31-ig érvényes. A koronavírus visszaszorítása érdekében tett biztonsági intézkedéseink nem érintik jogalkotási prioritásokat. Az EP tevékenysége éppen annyira csökkent, hogy betöltse a funkcióit.

– Hatékonyan működnek?

– A válság kezdete óta hatvanhat bizottsági és frakcióülés, valamint két plenáris ülés valósult meg, ahol a képviselők a járvány elleni intézkedésekről szavazhattak. Most először szerveződtek távmunkában a plenáris ülések, nagy sikerrel. Az első, márciusi ülésen 704 résztvevőből 688-an szavaztak távolról, az áprilisin pedig 694-en. Kimondhatjuk, hogy a körülmények ellenére nagyon hatékonyan működik a parlament: gyorsabban fogad el intézkedéseket, mint valaha – ami máskor hónapokba telik, az most néhány hét alatt megvalósul.

– Nem sérül az otthon dolgozó képviselők joga a véleménynyilvánításhoz? Jelenleg többnyire ugyanúgy külső szemlélőként tudják követni az interneten a plenáris üléseket, mint bárki más.

– A legtöbb képviselő otthonról dolgozik, tiszteletben tartva a korlátozó intézkedéseket és a társadalmi távolságtartást, de a rendszerünk garantálja, hogy teljes értékű résztvevői legyenek a bizottsági és frakcióüléseknek – a valódi viták itt folynak. Szeretnék kiterjeszteni ezt a plenáris ülésekre is, múlt héten néhány frakcióvezető már távolról szólt hozzá a vitához.

– Mi a helyzet a távmunka és távszavazás biztonsági és jogi oldalával?

– A parlament szervezeti és adminisztrációs döntésekkel foglalkozó testülete, a Bureau a jogi szolgálatunkkal együttműködve ideiglenesen módosította a házszabályt, hogy lehetővé tegye a távszavazást email útján, egyelőre július végéig. Több uniós jogszabályt is így fogadtak el, ezek életbe léptek, miután az uniós miniszterek is ratifikálták. A rendszert előzetesen alaposak tesztelték a biztonság szempontjából is.

– Mit tud tenni a parlament a járvány elleni harcban?

– Jogalkotóként a Tanács mellett a parlamentnek is alapvető szerepe van, és most az első számú prioritás az, hogy a vírus elleni harc érdekében az Európai Bizottság javaslatait – amelyek egy részét éppen a parlament kérte – minél gyorsabban módosítsa és elfogadja az EP. Az európai költségvetési döntések is a parlament elé kerülnek. A jogalkotási munkán kívül a parlament egy állásfoglalást is elfogadott, amelyben egyebek mellett egy legalább ötvenmilliárd eurós uniós koronavírus szolidaritási alap, valamint egy állandó európai munkanélküliségi viszontbiztosítási rendszer létrehozását sürgeti. Ez egy nagyon világos üzenet a holnap uniós csúcsra az európai polgárok többségének nevében.

– Nem lett volna hatékonyabb, ha az előbb említett állásfoglalásba nem teszik bele a Lengyelországról és Magyarországról szóló részt, hanem külön szavaznak a jogállamisági kérdésekről, hogy a válságkezelést érintő dokumentum minél nagyobb támogatottságot kapjon?

– A közös állásfoglalást négy frakció vitatta meg, a benne említett esetek pedig az adott országok koronavírus-járványra adott válaszait érintik, ezért döntöttek úgy a csoportok, hogy ebben a dokumentumban kezelik. Az állásfoglalás így egyúttal azt is üzeni, hogy a különleges intézkedéseknek minden tagállamban összhangban kell lennie a jogállamisággal, arányosnak, időben korlátozottnak és rendszeresen felülvizsgáltnak kell lenniük.

– Komolyan elvárja a parlament, hogy az Európai Tanács (ET) napirendre tűzze a jogállamisági eljárásokat, miközben épp a koronavírus-járvánnyal küzd? Kaptak erre vonatkozó visszajelzést Charles Michel ET-elnöktől, vagy a horvát soros elnökségtől?

– A képviselők arra szólították az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, összhangban vannak-e a rendkívüli intézkedések az uniós szerződésekkel és értékekkel. Most a Bizottságon és a Tanácson a sor, hogy értékelje a helyzetet. David Sassoli EP-elnök a frakcióvezetők nagy többségétől kapott felhatalmazást arra, hogy levélben kérdezze meg a Bizottságot, hogyan akarnak válaszolni a magyar parlament által elfogadott jogszabályra és hogy ítéljék meg, súlyosan megsérti-e az uniós alapszerződés  – értékekkel, demokráciával és szabadsággal foglalkozó – második cikkelyét. Az unió így biztosíthatja, hogy alapértékei nem kerülnek veszélybe. A múlt pénteken elfogadott állásfoglalásban a képviselők sürgős választ várnak a Bizottságtól és ismét jelezték, hogy sürgős szükség van egy demokráciát, jogállamiságot és alapértékeket biztosító uniós mechanizmusra. A Tanácsot pedig arra sürgetik, hogy vegye újra napirendre a jogállamisági eljárásokat.
 

Kapcsolódó írásaink