Külföld

Végnapjait élheti az olasz kormány

Még el sem kezdődött az ország újraindítása, a koalíciós erők máris összevesztek a Giuseppe Contét bíráló baloldali és jobboldali politikusok szerint

Az egészségügyi vészhelyzet napjaiban a felmérések szerint növekvő tendenciát mutat Giuseppe Conte olasz miniszterelnök népszerűsége, mégis egyre több politikus fogalmaz meg kritikát a kormányfő tevékenységével kapcsolatban.

Végnapjait élheti az olasz kormány
Széthullóban a Conte vezette kabinet
Fotó: AFP/Tiziana Fabi

Kemény bírálatokat kap Giuseppe Conte kormánya: a vesztegzár feloldását, Olaszország újraindítását bizonytalanság és bábeli zűrzavar uralja, az Európai Unióval való tárgyalások során Conte nem tudott biztató eredményt felmutatni, miközben egyre súlyosabb gazdasági lecsúszás fenyegeti az országot – vélik nemcsak az ellenzéki, hanem kormánypárti politikusok is.

Pier Ferdinando Casini, az olasz képviselőház volt elnöke a Corriere della Sera hasábjain úgy nyilatkozott, a kormány jelenlegi állapotában nem maradhat fenn, egy, legfeljebb két hónapja van hátra.

A súlyos gazdasági nehézségek azonnali megoldást sürgetnek, ellenkező esetben nincs menekvés sem a kormányerőknek, sem az ellenzéknek – mondta a centrista politikus. Hasonló véleményen van számos szociáldemokrata (PD-s) képviselő is, akik szerint nem az a kérdés, hogy a kormányváltás megtörténik-e, hanem hogy mikor.

Mara Carfagna, a jobbközép Forza Italia tagja is úgy ítéli meg, hogy a kormány alkalmatlan arra, hogy megbirkózzon az elkövetkező hónapok kihívásaival. „Még el sem kezdődött az ország újraindítása, a kormányerők máris egymásnak estek. Nehéz így elképzelni az ország újjáépítését. Tekintélyes fellépés és konszenzusteremtés lenne szükséges a jelenlegi helyzetben, ez jelentett kiutat a háború és a terrorizmus utáni években is. A kormány feladata lett volna az egyetértés megteremtése, de képtelen volt rá” – vont mérleget a La Repubblica című lapban Carfagna. Giancarlo Giorgetti, a jobboldali Liga politikusa a súlyos gazdasági krízisből való kiutat az Európai Központi Bank volt elnöke, Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány megalakításában látja. „A helyzet tarthatatlan. Az ország megmentése érdekében hamarosan egy erőnket meghaladó kihívásra kell közösen válaszolnunk” – mondta a Liga tanácsadója.

A járvány kezdete óta először csökkent valamelyest tegnap az aktív koronavírus-betegek száma Olaszországban, ahol a hivatalos adatok szerint tegnap 108 237 beteget tartottak nyilván a vasárnapi 108 257-hez képest. A halottak száma 454 fővel 24 114-re nőtt.

Illegális bevándorlókat alkalmazna Róma


A római kormány illegális bevándorlókkal pótolná a járványhelyzet miatt kieső mezőgazdasági munkásokat Olaszországban. A La Repubblica című lapban közölt kormányzati tervek szerint júniusig a feketén Olaszországban dolgozó, de a koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt külföldiek tartózkodását rendeznék, ősztől pedig bevándorlási kvótákkal szabályoznák az Olaszországba érkező migránsok létszámát. A kabinet több százezer illegális bevándorlóval pótolná a mezőgazdasági idénymunkásokat, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudnak munkába állni. Az Il Giornale úgy tudja, a migránsok tartózkodási engedélyt, személyi igazolványt és tb-kártyát kapnának, ami ingyenes egészségügyi ellátást biztosítana számukra. Elemzők szerint a migránsok a tartózkodási engedélyt szívesen elfogadják, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszországi földekre, mivel napi tíz óra munkáért körülbelül harminc eurót kapnának, ami megfelel a táborokban a napi ellátásukra kapott összeggel. Az idei év első negyedévében egyébként több mint négyszer annyi illegális határátlépés történt az olasz partokon, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Erről Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese beszélt hétfő reggel a Kossuth rádióban. Mint mondta, idén márciusig 3600 illegális átlépést regisztráltak a hatóságok, ami masszív emelkedés a tavalyi év hasonló időszakához képest.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink

„A legrosszabb még hátravan”

ĀTöbb országban jelentősen csökkent a fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, mindeközben a WHO főigazgatója állítja, a neheze csak most jön