Külföld

Migránsok támadtak görög rendőrökre

A Kiosz-szigeten található menekülttáborban egy kórházba szállított iraki nő halála után szabadultak el az indulatok

Könnygázzal oszlatta fel a rendőrség a tömeget az egyik görögországi menekülttáborban, amelynek lakói sátrakat gyújtottak fel és autó­kat is megrongáltak. Németország további, kísérő nélküli, kiskorú menedékkérőkön segítene, közben csaknem ezernyolcszáz befogadottról nem tudják, merre járnak.

Németországban idén március végén 1074 kísérő nélküli, fiatalkorú és 711 tizennégy év alatti gyermek menedékkérő hollétéről nem tudtak semmit a hatóságok. A szövetségi kormány adatai szerint, amelyeket a Funke médiacsoport közölt, az eltűntek száma évről évre csökken, 2018 áprilisában 4186, míg tavaly év elején 3192 kísérő nélküli, fiatalkorú migráns eltűnéséről tudtak a hatóságok. A kormány szerint többségük továbbutazhatott családtagjaihoz, a szökésben viszont közrejátszhatott az is, hogy a fiatalkorúak elégedetlenek voltak a hatóságok által biztosított körülményekkel.

A hétvégén 47 kísérő nélküli, kiskorú érkezett Németországba a görög szigetek túlzsúfolt menekülttáboraiból. A kormánypárti Kereszténydemokrata Unió (CDU) és Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti frakciójának helyettes vezetője, Thorsten Frei a Welt am Sonntag című lapnak elmondta, hogy a befogadott 47 fiatalkorú elszállásolása és ellátása évi 50– 70 ezer euróba kerül az államnak.

A német kormány összesen 350 gyermek befogadására tett ígéretet. A belügyminisztérium egyik szóvivője a ZDF német csatorna szerint azt mondta, a járványhelyzet miatt jelentősen lelassult a folyamat. A baloldali Zöldek, valamint a Szociáldemokrata Párt (SPD) szövetségi parlamenti frakciója ugyanakkor sürgette a kormányt, hogy minél hamarabb fogadjon be újabb gyermekeket a menekülttáborokból.

A görög Kiosz-szigeten található Vial menekülttáborban egyébként szombaton zavargások törtek ki, miután egy 47 éves iraki menedékkérőt a múlt héten magas lázzal kórházba szállítottak. A nő koronavírustesztje negatív lett, ugyanakkor szombaton életét vesztette a görög ANA hírügynökség szerint. Az eset után a táborban élő migránsok egy csoportja kövekkel dobálta meg a rendőröket, sátrakat gyújtott fel és autókat is megrongált. A rendőrök könnygázzal oszlatták fel a tömeget, a rend csak vasárnap reggelre állt helyre. A viali létesítmény hivatalosan ezer fő befogadására alkalmas,
a valóságban viszont több mint ötezer migráns lakja.

A járványhelyzet miatt egyébként a görögországi táborokat karantén alá vonták, eddig két szárazföldi befogadóközpontban regisztráltak koronavírusos betegeket.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom