Külföld

„Macron és a pápa sok közös nézetet vall”

Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia államfő sok közös nézetet vall a koronavírus-járvány kezelését illetően - közölte kedd este a francia elnöki hivatal kettejük telefonos egyeztetését követően.

„Macron és a pápa sok közös nézetet vall”
A kép Ferenc pápa és Emmanuel Macron francia államfő 2018-as találkozóján készült
Fotó: AFP/ Alessandra Tarantino

A közlemény szerint a  franciául és spanyolul folytatott 45 perces megbeszélés során a pápa üdvözölte Franciaország nemzetközi szintű „konstruktív kezdeményezéseit” a járvány kezdete óta.

A hozzáállásban és a válaszokban is sok az egyetértés, a szegény országok adósságainak eltörlését, Afrika megsegítését, a nemzetközi konfliktusokban szorgalmazott fegyverszünetet és humanitárius szüntetet, vagy az egységes és szolidáris európai fellépés szükségességét illetően - hívta fel a figyelmet a francia elnöki hivatal.

Április 12-én a nemzetközi szankciók és a szegényebb államok adósságának enyhítését szorgalmazta Ferenc pápa húsvétvasárnapi üzenetében, Emmanuel Macron pedig másnap esti televíziós beszédében az afrikai országok adósságának eltörlését kérte a pandémia elleni megfelelő küzdelem érdekében, utóbb azonban már inkább törlesztési moratóriumot szorgalmazott az adósságok visszafizetésére.

A pápa támogatásáról biztosította Emmanuel Macront a franciaországi járványhelyzet miatti megpróbáltatásban, amely eddig több mint 20 ezer halálos áldozatot követelt.

A Párizs által kezdeményezett telefonegyeztetés a harmadik megbeszélés volt a pápa és Emmanuel Macron között, aki 2018 júniusban tett látogatást a Vatikánban, majd 2019 májusban a párizsi Notre-Dame-székesegyház egy hónappal korábbi tűzvésze ügyében beszéltek egymással.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom