Külföld

Így áll a koronavírus elleni harc a világban

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonyítványok harmada említette az új koronavírust a halálozásokkal összefüggésben az április 10-én zárult egy hétben.

Így áll a koronavírus elleni harc a világban
Önkéntes segíti a fertőtlenítést Spanyolországban
Fotó: JAIME REINA / AFP

Az ONS vizsgálatából kitűnik az is, hogy a két brit országrészben - ahol Nagy-Britannia lakosságának 90 százaléka él - a vizsgált héten 18 516 halálesetet jelentettek, 7996-tal  többet, mint ahány az öt évre visszatekintő statisztikai átlag alapján az évnek ebben a szakaszában várható lett volna.

Ez 2000 első hete óta a legmagasabb heti halálozási szám ebben a térségben.

Az ONS keddi kimutatása szerint a vizsgált héten egészségügyi intézmények által kiállított halottvizsgálati bizonyítványok közül 6213-ban szerepel az „új koronavírus (Covid-19)” szóösszetétel, vagyis az azon a héten feljegyzett angliai és walesi halálesetek teljes számának 33,6 százaléka kötődhetett valamilyen módon a koronavírus okozta járványhoz. Az egy héttel korábbi időszakban ez az arány 21,2 százalék volt.

Londonban - a nagy-britanniai Coivd-19 járvány gócában - az április 10-én zárult héten kiállított halottvizsgálati bizonyítványok 53,2 százalékában szerepel a koronavírus szó.

A vizsgált héten történt olyan halálesetek közül, amelyeknek a bizonylata megemlíti a koronavírust, 16 százalék nem kórházakban, hanem idősotthonokban, az elhunytak saját otthonában vagy szociális ellátó intézetekben következett be.

Az ONS kimutatása szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma 99 százalékkal emelkedett, vagyis gyakorlatilag megkétszereződött.  

A statisztikai hivatal hangsúlyozza ugyanakkor: ebből az összesítésből nem derül ki, hogy azok közül a halálesetek közül, amelyek a normál statisztikai folyamatokból levezethető halálozási szám felett következtek be az adott héten, mennyi köthető ténylegesen és közvetlenül a Covid-19 járványhoz.

Nick Stripe, az ONS egészségstatisztikai részlegének igazgatója a kimutatáshoz fűzött magyarázatában kiemelte: elképzelhető, hogy sok beteg nem fordult orvoshoz más olyan betegségekkel, amelyek végül a halálukat okozták.

Stripe hangsúlyozta, hogy a nagy-britanniai kórházak sürgősségi felvételi osztályainak forgalma a Covid-19 járvány kezdete óta a felére csökkent.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány alakulásáról szóló napi kormányzati sajtótájékoztatókon szinte mindig elhangzik, hogy akinek sürgős ellátást igénylő egészségi problémája van, a járvány ellenére se halogassa a kórházak felkeresését, a sürgősségi és baleseti ellátó osztályok nyitva vannak és fennakadás nélkül fogadják azokat a betegeket is, akik nem koronavírus-tünetek miatt jelentkeznek.

Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 16 ezren haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

A brit kormány által közölt halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják.

Egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget

Egyre több német tartományban vezetnek be maszkviselési kötelezettséget a koronavírus-járvány miatt, kedden Baden-Württemberg, Hamburg és Schleswig-Holstein is beállt a sorba. Ugyancsak kedden a Robert Koch (RKI) országos járványügyi intézet figyelmeztetett, hogy bármikor ismét elindulhat egy újabb fertőzéshullám, amely nagyobb és pusztítóbb lehet, mint az első.

Baden-Württembergben a tartományi kormány döntése alapján április 27-től a szájat és az orrot takaró maszkkal, kendővel vagy sállal lehet részt venni a közösségi közlekedésben, és belépni boltokba.

Ugyanígy rendelkezdett a csaknem 2 millió lakosú kikötőváros, a tartományi rangú Hamburg vezetése is. Schleswig-Holsteinben április 29-től vezetik be a szabályt.

Bajorországban és Mecklenburg-Elő-Pomerániában ugyancsak jövő hétfőtől kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben, Türingiában pedig már péntektől. Az elsőként lépő Szászországban már bevezették az új szabályt a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozására.

Az RKI elnökhelyettese, Lars Schaade berlini tájékoztatóján elmondta, hogy az új típusú koronavírus úgynevezett alap reprodukciós rátája (R0) 2 és 3 között van, vagyis egy fertőzött átlagosan 2-3 embernek adja át a kórokozót, ha senki nem tesz semmit a terjedése ellen.

A járványlassító intézkedésekkel sikerült ezt az arányt 1 alá szorítani, de az intézet legutóbbi számításai szerint újra emelkedés tapasztalható, a tényleges R0 0,7-ről 0,9-re ugrott, vagyis kevésbé enyhül a járvány, mert minden eddigi fertőzöttre majdnem 1 újabb jut.

Ez az arány nehezen csökkenthető, alakulását csak az emberek magatartása befolyásolja.

A járványlassító korlátozások feloldásával könnyen ismét felszökhet, és hetekig tarthat, mire ismét számottevően csökken a járvány hevessége - fejtette ki Lar Schaade.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének megőrzéséhez nemcsak a fertőzési arányszámot kell minél tartósabban minél alacsonyabbra szorítani, hanem a napi új fertőzések számát is csökkenteni kell - tette hozzá az RKI elnökhelyettese, rámutatva, hogy az R0 akkor is 1, ha rendre 50 ezren fertőződnek meg, és akkor is, ha 2000-nél stabilizálódik a napi új esetek száma.

Aláhúzta, hogy igazi enyhülést csak a védőoltás vagy a vírus okozta betegséget ártalmatlanná tévő gyógyszer kifejlesztése hozhat.

Nem tudni, hogy ez mikorra várható, ezért a belátható időben a vírus terjedésének ellenőrzésére kell összpontosítani, és a járványügyi szempontokat összhangba kell hozni az egyéb társadalmi és gazdasági érdekekekkel.

Mint mondta, a szövetségi kormány és a tartományoi kormányok megállapodása a korlátozások fokozatos feloldásáról „ésszerű kompromisszum”, elfogadható egyensúlyt teremt ezen érdekek, szempontok között.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyetért a legismertebb német szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézete vezetőjének helyzetértékelésével, miszerint a vírus földrajzi, és az idősebb korosztályokat is elérő társadalmi „diffúziója” - szétterjedése - révén néhány hét alatt kiformálódhat egy újabb hullám, amelyben a fertőzések már nem sűsűsödési pontokra és kevésbé érintett régiókra osztják fel az országot, hanem egyenletesebben jelennek meg, és országszerte súlyosan megterhelik az ellátórendszert.

A vírus diffúzióját jelzi az is, hogy több mint 14 ezer fertőzést regisztráltak már idősotthonokban és fogyatékossággal élőket, hajléktalanokat vagy menedékkérőket, menekülteket ellátó intézményekben.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig országszerte 143 457 ember szervezetében mutatták ki, ami 1785 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3700-zal 95 200-ra emelkedett.

Spanyolországban enyhén emelkedett a halálozás, elmarad a pamplonai bikafuttatás
 

Spanyolországban 430-an veszítették életüket az új típusú koronavírus-fertőzés következtében, ami enyhe emelkedést jelent az elmúlt napokhoz képest - tájékoztatott a spanyol egészségügyi minisztérium kedden.

Közölték azt is, hogy idén elhalasztják a hagyományos pamplonai bikafuttatást, amely külföldi turisták százezreit vonzza a navarrai városba.

A SARS-CoV-2 vírus hétfőn 399, vasárnap 410 ember halálát okozta, az áldozatok száma a március elején igazolt első haláleset óta 21 282-re nőtt.

A fertőzést 3968 páciens szervezetében mutatták ki az elmúlt egy nap során, számuk hétfőn 4266-tal, vasárnap 4218-cal lett több. Összesen 204 178 fertőzöttet szűrtek ki a január végi legelső koronavírusos eset óta.

Keddre újabb 1928 regisztrált fertőzött gyógyult meg. Hétfőn ez a szám 3230, vasárnap pedig 2695 volt. Eddig 82 514 ember győzte le a fertőzést.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ország 17 autonóm közösségéből 14-ben 2 százalék körüli a napi esetszám növekedésének aránya, háromban pedig 6 százalék körül. Vannak olyan térségek, ahol nagyon alacsony vagy szinte nulla az új esetek előfordulása - tette hozzá.

Az egyik ilyen terület a Kanári-szigetek, ahonnan összesen 2085 fertőzést jelentettek, ebből 18-at az elmúlt egy nap alatt, de három szigetén - El Hierro, La Gomera, La Graciosa - hetek óta nincs új fertőzött. Ezeken a területeken hamarabb térhetne vissza az élet a normális kerékvágásba - vélte Ángel Víctor Torres, a szigetek elnöke az Europapress hírügynökségnek adott interjúban.

Véleménye szerint a turizmusból élő térség nem bírja ki, ha az idegenforgalom, a járvány miatt leállított szektorok közül utolsóként, csak az év vége felé indulhatna újra. A bruttó hazai termék (GDP) zuhanása így sem lesz 20 százalék alatt a szigeteken - tette hozzá.

Az autonóm elnök kifejtette: az ma már „túl optimista” elképzelés, hogy a szállodákat június elsejével újranyissák, de reméli, hogy július-augusztustól fogadhatnak belföldi turistákat, első körben csak a szigetek között. Bízik abban is, hogy októbertől már külföldről is érkezhetnek vendégek.

A turizmusból kieső bevételek nagy érvágást jelentenek Navarra tartománynak is, ahol Pamplona önkormányzata kedden bejelentette: idén elhalasztja a hagyományos bikafuttatást, amelyet minden évben a város védőszentjének, San Fermínnek a tiszteletére rendezett ünnepségsorozat keretében tartanak meg.

A 200 ezer lakosú városba ilyenkor mintegy másfélmillió turista látogat bel- és külföldről egyaránt.

A városvezetés nem zárja ki, hogy még ebben az évben, egy későbbi időpontban megrendezik az eseményt, amely eredetileg július 6-től és 14-ig között zajlott volna.

Az ünnepségre szánt összeg egy jelentős részét most a járványügyi helyzet, valamint az abból adódó gazdasági és szociális károk kezelésére fordítják. „Családok százai kérnek segítséget” - mondta online sajtótájékoztatóján Ana Elizalde ügyvivő polgármester, aki a koronavírus-fertőzésből lábadozó Enrique Maya városvezetőt helyettesíti.

Spanyolországban több mint egy hónapja van érvényben a lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot.

A kormány a héten arra tesz javaslatot a parlamentnek, hogy ezt hosszabbítsa meg május 9-ig.

A kabinet keddi ülésén tárgyal arról is, hogy a korlátozások első enyhítéseként április 27-től a gyerekek kimehessenek az utcára. Sajtóhírek szerint a 12 év alatti gyerekek egy felnőtt kíséretével tehetnek majd egy rövid sétát a szabadban.

Törökországban meghaladta a 90 ezret a fertőzöttek száma, újabb ideiglenes kijárási korlátozást jelentettek be

Törökországban a hétfő este közzétett adatok szerint meghaladta a 90 ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma, miközben Recep Tayyip Erdogan elnök ezúttal a korábbiaknál hosszabb, négynapos kijárási korlátozást jelentett be a hét második felére.

Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitter-fiókján arról számolt be, hogy hétfőn két nap elteltével ismét négyezer feletti értékkel, 4674-gyel nőtt a vírussal diagnosztizáltak száma, és elérte a 90 980-at.

Az adatokból kiderült az is, hogy az utóbbi 24 órában 123-an haltak meg a Covid-19 betegség következtében, ami alig marad el a vasárnapi 127-es rekordtól. Eddig 2140-en vesztették életüket a kór miatt Törökországban.

Az intenzívosztályon fekvők és a lélegeztetőgépre szorulók számában kis változás történt, előbbi 1922-ről 1909-re csökkent, utóbbi 1031-ről 1033-ra nőtt az elmúlt egy napban. A lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek száma április 13. óta 1014 és 1087 között mozog a 83 milliós Törökországban. A gyógyultaké 1454-gyel 13 430-ra emelkedett.

A török hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 674 ezer vírustesztet végeztek el, ebből ötödik napja, hétfőn is csaknem 40 ezret.

A török elnök hétfő este a kormányzat ülését követően azt mondta, hogy a legnagyobb városokat érintő hétvégi kijárási tilalmat ezúttal a csütörtökre és a péntekre is kiterjesztik, így szerda éjféltől vasárnap éjfélig négynapos kijárási "korlátozást" rendelnek el a hét második felére. Erdogan a beszédében nem a tilalom, hanem a korlátozás szót használva, rámutatva egyúttal, hogy a részleteket a belügyminisztérium ismerteti majd a nyilvánossággal.

Az intézkedés a tömegek megjelenésének elkerülését célozza az utcán, miután a csütörtök, április 23. állami ünnep, a nemzeti szuverenitás és a gyerekek ünnepe, míg pénteken, április 24-én kezdődik a muszlim böjti hónap, a ramadán, amely során a nagyobb városokban esténként tízezrek gyűlnek össze a köztereken, hogy együtt fogyasszák el a böjttörő vacsorát.

A rendelkezés - miként az eddigi hétvégi kijárási tilalmak - továbbra is a 30 legnagyobb városra, valamint a Fekete-tenger partján fekvő Zonguldak településre vonatkozik, amely a török szénbányászat központja, és ahol gyakoriak a légzőszervi megbetegedések. A korlátozás a török belügyminisztérium korábbi közlése szerint 63 millió 640 ezer ember életét befolyásolja.

A török elnök hétfőn azt is jelezte, hogy a hétvégi kijárási tilalmakat "még egy ideig" fenntartják.

Erdogan hangsúlyozta: céljuk, hogy - az előírásokat a legszigorúbban betartva - olyan szintre csökkentsék a járvány léptékét, hogy a böjti hónapot követően lehetővé tegyék az ország visszatérését "a megszokott kerékvágásba".

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom