Külföld

Varga Judit: Nem kérünk a kioktatásból!

Keményen visszaszólt a szociáldemokrata német külügyi államtitkárnak Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit: Nem kérünk a kioktatásból!
Visszautasította Michael Roth vádjait Varga Judit
Fotó: Facebook/Varga Judit

Egyebek mellett „financiális következményeket” sürgetett Michael Roth német külügyi államtitkár a Die Welt hétfői számában megjelent publicisztikájában azon országokkal szemben, amelyek „ a koronaválságban szembemennek az Európai Unió alapelveivel”. A szociáldemokrata politikus szerint az ilyen jogsértéseket nem szabad eltussolni, ez vonatkozik „Magyarországra és minden más tagállamra is”. Roth szerint az év második felében esedékes német soros elnökség alatt bevezetik a rendszeres, minden tagállamra vonatkozó „jogállamisági ellenőrzést”. Közölte, a koronavírus-járvány alatt sem sérülhet a demokrácia, nem lehet megvonni a parlament ellenőrzési jogát és nem lehet elnyomni a szabad sajtót.

„Elég volt! Vajon honnan veszi magának a bátorságot Michael Roth, a Willy Brandt-i fényét már rég elvesztett, középpárttá zsugorodott német SPD EU-ügyekért felelős államtitkára, hogy a demokratikusan megválasztott Magyar Országgyűlés és Kormány döntései kapcsán – ízléstelen hasonlatot használva – egy autoriter vírus terjedéséről értekezzen a Die Weltben megjelent véleménycikkében?” – reagált Facebook-posztjában Varga Judit igazságügyi miniszter. Varga kérdőre vonta Rothot, miért gondolja, hogy „a magyarok szó nélkül eltűrik”, hogy ő dezinformálja a németek és kioktatja hazánkat a sajtószabadságról, miközben a német médiában nem kaphatnak helyet a mainstreamtől eltérő vélemények.

Emlékeztette, az Európai Bizottság alelnöke pont előző nap mondta, hogy a magyar koronavírus-törvény nem megy szembe az uniós joggal. „Magyarország kész minden kérdést megvitatni az európai partnerekkel, készek vagyunk segíteni szövetségeseinket mind a koronavírus-járvány alatt, mind az illegális migráció elleni fellépés kapcsán, de az ehhez hasonló kioktatásokat visszautasítjuk” – nyomatékosította Varga Judit.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom