Külföld

Róma rendezné a migránsok tartózkodását a járványhelyzet miatt

Tartózkodási engedéllyel és egészségügyi ellátással készül rendezni az illegális bevándorlók olaszországi tartózkodását a római kormány, legalább mintegy 300 ezer emberrel számolva, elsősorban a mezőgazdasági munkások pótlására a járványhelyzet közepette.

Róma rendezné a migránsok tartózkodását a járványhelyzet miatt
Kutyáját sétáltató férfi a Colosseum előtt
Fotó: Filippo MONTEFORTE / AFP

Júniusig a feketén Olaszországban dolgozó, de az új koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt külföldiek tartózkodását rendeznék, ősztől pedig bevándorlási kvótákkal szabályoznák az Olaszországba érkező migránsok létszámát.

A kormány kész terveit mutatta be a La Repubblica című baloldali napilap hétfőn, első lépésben több mint kétszázezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezését vetítve előre.

Mindenekelőtt Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter sürgeti a munkaerő-toborzást, hangsúlyozva, hogy a Covid-19 fertőzés miatt 270-350 ezer munkás tűnt el az olaszországi földekről, a déli és északi gyümölcsültetvényeken nyolcmillió mázsa termény vár leszedésre. A külföldi munkaerő többségét eddig idénymunkára Olaszországba érkező afrikai, valamint román és bolgár munkások képezték, akik azonban a járványhelyzet miatt eltűntek Olaszországból, vagy idén tavasszal nem tudtak célba érni.

Hasonlóképpen bizonytalanná vált az olasz családoknál eddig nagyrészt feketén alkalmazott - és többségükben Európai Unión kívüli állampolgársággal rendelkező - háztartási dolgozók, idősgondozók, bébiszitterek helyzete. Az olaszországi építőipar is bajba került a nem olasz munkások hirtelen hiánya miatt, és nélkülük az idegenforgalom sem tud majd újraindulni.

A jobboldali Il Giornale számításai szerint mintegy 600 ezer illegális bevándorló jogi helyzetét készülnek rendezni: tartózkodási engedélyt, személyi igazolványt és tb-kártyát kapnának, ami ingyenes egészségügyi ellátást biztosítana számukra.

A baloldali Europa+ pártot vezető Emma Bonino, volt európai humanitárius biztos a migránshelyzet azonnali rendezését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy „vagy most, vagy soha”. Megítélése szerint a járványhelyzet rendkívüli lehetőséget kínál.

A törvényes munkapiac peremén vagy ezen kívül dolgozó bevándorlók tartózkodását már többször igyekeztek szabályozni: 2002-ben az akkori belügyminiszter, Umberto Bossi, a Liga volt vezetője intézkedésével több mint 600 ezren emelkedtek ki a feketegazdaságból, főleg kelet-európai munkavállalók. 2009-ben a szintén ligás belügyminiszter Roberto Maroni rendelkezésével 300 ezer tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, ezeket is elsősorban az olasz családoknál dolgozó bevándorlók számára. Ugyanezzel próbálkozott Mario Monti volt kormányfő 2012-es intézkedésével is, amelynek révén azonban a majdnem 200 ezer kérelemből csak huszonháromezret fogadtak el.

Elemzők rámutatnak, hogy a járvány miatt jelenleg olaszországi migránstáborokban tartózkodók, jelentős többségükben közép-afrikaiak a tartózkodási engedélyt szívesen elfogadják, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszországi földekre.

A táborokban fejenként napi 30 eurót kapnak az ellátásukra. Tavalyi adatok szerint egy mezőgazdasági munkás átlagban napi kevesebb mint bruttó 70 eurót kereshet, de a délolasz paradicsomföldeken alkalmazott afrikai munkásoknak napi akár tíz óra munkáért húsz-harminc eurót adnak.
 

Kapcsolódó írásaink