Külföld

Migrációkutató: Megtöbbszöröződött a határsértés az olasz partokon

Több mint négyszer annyi illegális határátlépés történt 2020 első negyedévében az olasz partokon, mint a tavalyi év hasonló időszakában - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfő reggel a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország című műsorában.

Migrációkutató: Megtöbbszöröződött a határsértés az olasz partokon
A Frontex adatai szerint 2020 első negyedévében több mint 3600 illegális átlépést regisztráltak Olaszország déli partjainál
Fotó: MH

Janik Szabolcs elmondta, hogy a Frontex adatai szerint 2020 első negyedévében több mint 3600 illegális átlépést regisztráltak Olaszország déli partjainál, ami „masszív” emelkedés a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva. Hozzátette: az egyéni átjutások, valamint a civil szervezetek hajói által az olaszországi kikötőkbe szállított migránsok is idetartoznak.

Kitért arra is, számos uniós tagállamnak problémát jelent a koronavírus-járvány idején, hogy bizonyos, például mezőgazdasági feladatokra munkaerőt találjon. Sokan arra rendezkedtek be, hogy ezeket a munkákat kelet-európaiakkal végeztessék el, és ha ez alapvetően a feketefoglalkoztatásban történt, akkor most bajban vannak, mint Olaszország is.

Ezért merült fel az az ötlet, hogy a migránsok is kapcsolódjanak be az idénymunkákba. Ugyanakkor - fűzte hozzá Janik Szabolcs - mivel ők továbbra is illegálisan tartózkodnak az országban, ez csak valamiféle amnesztia adása mellett történhetne.
 

Kapcsolódó írásaink