Külföld

„A legrosszabb még hátravan”

Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója Genfben, miközben több ország megkezdte a szigorítások lazítását.

„A legrosszabb még hátravan”
Idős, olasz asszonyok az ablakban a koronavírus idején
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz ugyanakkor nem fejtette ki ezzel kapcsolatos álláspontját, de szakértők szerint a járvány afrikai kontinensen való terjedésére utalhatott, ahol az egészségügyi ellátórendszerek fejletlenek.

A járványban eddig világszerte csaknem 2,5 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 koronavírussal és több mint 167 ezren haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegségbe. 

A WHO főigazgatója az 1918-ban kitört, csaknem 100 millió emberéletet követelő spanyolnáthához hasonlította a koronavírus-járványt. „Mostanra azonban rendelkezésünkre áll a technológia, és elejét tudjuk venni a katasztrófának, el tudjuk kerülni azt a fajta válságot” - hangoztatta. „Akadályozzuk meg a tragédiát. Ez egy olyan vírus, amelyet sokan még nem értenek” - tette hozzá.

Tedrosz beszélt a WHO-nak a koronavírus-járvány kezelésében játszott szerepe körül az Egyesült Államokkal kialakult vitájáról is. Mint mondta, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) 15 szakembere vett részt a WHO munkájában január óta, akiket folyamatosan tájékoztattak a kínai járványügyi helyzetről, így „az első naptól fogva semmi sem maradt rejtve az Egyesült Államok előtt”. Hangsúlyozta: „az első nap fogva riadót fújtak”, és biztosított mindenkit, hogy a szervezeten belül nincsenek titkok. Hozzátette, nem csak amerikai, de más országok szakértői is részt vesznek a WHO munkájában, jelenlétük azonban nem biztosít helyzeti előnyt, hiszen az információkat mindenkivel megosztják.

Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója
Az új koronavírus járványában a legrosszabb még hátravan - figyelmeztetett hétfőn az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A WHO főigazgatója elmondta, hogy a szervezet 30 millió koronavírus-tesztet rendelt meg a következő négy hónapra, illetve 180 millió szájmaszkot szállít április-májusban. Hozzátette: több mint 600 kórház áll készen arra, hogy fogadjon pácienseket a WHO úgynevezett szolidaritási gyógyszerteszt-programjának keretében.

Donald Trump amerikai elnök április 14-én bejelentette, hogy az Egyesült Államok felfüggeszti a WHO finanszírozását, mert szerinte az ENSZ szakosított szervezete nem megfelelően reagált a járványra. Azt állította, hogy az Egészségügyi Világszervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz pedig elfogult Peking iránt.
 

Először csökkent az aktív fertőzöttek száma Olaszországban

Először csökkent az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban a járvány terjedésének február 20-i kezdete óta - közölte a polgári védelmi hatóság hétfőn, hozzátéve, hogy 24 óra alatt 454 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel, és ezzel 24 114-re nőtt az áldozatok száma.

Vasárnap 433 volt a halálesetek napi száma. A gyógyultak száma a hétfő esti tájékoztatás szerint majdnem kétezerrel nőtt egy nap alatt, és meghaladta a 44 ezret. Az aktív fertőzöttek száma 108 ezer felett van, de 20 beteggel csökkent az egy nappal korábbihoz képest. Lombardiában, a járvány olaszországi gócában 90-nel emelkedett az aktív fertőzöttek száma, a szintén korábbi gócpont Venetóban viszont majdnem 150-nel csökkent.  

A könyvesboltok ismét kinyithattak Olaszországban
A könyvesboltok ismét kinyithattak Olaszországban
Fotó: Andreas SOLARO / AFP

Az intenzív osztályokon kezeltek száma országosan 2573-ra csökkent, ami a legalacsonyabb adat egy hónapja. A gyógyultakat és fertőzötteket is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 181 228-t. Eddig több mint 943 ezer vírustesztet végeztek. 

Az olasz Egészségügyi Obszervatórium előrejelzései szerint elsőként a déli Basilicata és a közép-olaszországi Umbria nullázza le a fertőzöttek számát április 21-én, a közép-olaszországi Lazióban ugyanezt május közepén várják, Lombardiában és Marche tartományban pedig június végén. 

A járvány tragikus jelképeként ismert Bergamo kórházában hétfőn történt meg először, hogy nem jelentkezett új koronavírusos beteg a sürgősségi osztályon. A kórházban márciusban napi ötszáz fertőzött jelentkezett, mostanra a kórházban a járvány miatt kezeltek száma háromszáz alá csökkent. 

Az olasz kormány őszre halasztotta a nyár elejére tervezett helyhatósági választásokat. A járvány miatti korlátozóintézkedések fokozatos feloldásának kezdetéről még nem született döntés.

Teniszező fiatalok Olaszországban - ki-ki a saját házának tetején játszik
Teniszező fiatalok Olaszországban - ki-ki a saját házának tetején játszik
Fotó: MARCO BERTORELLO / AFP


 

Jelentősen csökkent a halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések száma Nagy-Britanniában

A hétfőn ismertetett legújabb statisztika szerint jelentősen csökkent az új koronavírus okozta halálozások és az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma Nagy-Britanniában.

A brit egészségügyi minisztérium hétfő délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 449 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz. 

Ez a halálozások számának legalacsonyabb napi növekedése az utóbbi két hétben.

Egy nappal korábban a brit kórházak 596, két napja 888 koronavírus-fertőzött beteg haláláról számoltak be. A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt március 9-én mérték. 

Van, aki éjjeli séta során mozgatja meg tagjait, mert akkor tényleg senki sincs London parkjaiban
Van, aki éjjeli séta során mozgatja meg tagjait, mert akkor tényleg senki sincs London parkjaiban
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A brit szaktárca hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 16 509-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben. Az ismertetés szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4676-tal emelkedett. Egy nappal korábban 5850, két napja 5526 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.

Nagy-Britanniában hétfőig 501 379 szűrővizsgálatot végeztek és 124 743 emberről állapították meg, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Jelenleg 17 971 beteget ápolnak kórházban.

Angela MacLean, a brit kormány tudományos főtanácsadó-helyettese az adatok ismertetése után tartott hétfő esti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: országosan stabilizálódott - vagyis már nem növekszik -, a járvány nagy-britanniai gócában, Londonban ugyanakkor már hetedik napja folyamatosan csökken a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma.

Nővérek készítenek betegfogadásra alkalmas állapotra egy kórházi ágyat Glasgow-ban
Nővérek készítenek betegfogadásra alkalmas állapotra egy kórházi ágyat Glasgow-ban
Fotó: ANDY BUCHANAN / AFP

Rishi Sunak pénzügyminiszter, aki a kormány részéről volt jelen a Downing Street-i sajtótájékoztatón, kijelentette: a folyamatok bizakodásra adnak okot, de a járvány megfékezését célzó korlátozásokat csak akkor lehet enyhíteni, ha már elhárult a betegség újbóli kiugró ütemű terjedésének veszélye.

Hétfőn a brit uralkodó férje, a 99. életévében járó Fülöp edinburghi herceg személyes üzenetben köszönte meg a koronavírus-járvány megfékezésén dolgozóknak áldozatos helytállásukat.

Az udvar által közzétett hétfői üzenetében köszönetet mondott azoknak is, akik biztosítják az életfontosságú infrastruktúrák működésének folyamatosságát, kiemelve az élelmiszerek gyártásában és elosztásában dolgozókat, a postai és csomagkézbesítő szolgálatok munkavállalóit és azokat, akik gondoskodnak a kommunális hulladék elszállításáról.

Fülöp 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől, és azóta most először szólalt meg a nyilvánosság előtt.

Nemrégiben II. Erzsébet királynő is soron kívüli televíziós üzenetben intézett köszönő és biztató szavakat népeihez, hangot adva annak a meggyőződésének, hogy a brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát.

A beszéd kiemelkedő jelentőségét az adta, hogy az uralkodó 68 éve ül az Egyesült Királyság trónján, de mindössze ötödször szólt nemzeteihez előre nem tervezett televíziós beszédben.

II. Erzsébet királynő kedden ünnepli 94. születésnapját, de kifejezett kérésére, a járványhelyzetre tekintettel ezúttal töröltek minden hagyományos ceremóniát.

Kapcsolódó írásaink