Külföld

„Kicsit késeiek, kicsit kevesek, de végre megszülettek”

Az Európai Parlament áprilisi plenáris ülésén a képviselők az új koronavírus-járvány elleni küzdelemhez a tagállamoknak nyújtandó segítség érdekében költségvetési, regionális fejlesztési, az orvostechnikai eszközöket érintő szabályozással kapcsolatos, valamint halászati és az akvakultúrát érintő, illetve a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) szabályait módosító jogalkotási előterjesztésekről szavaztak, melyeket a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja minden esetben támogatott. A képviselők közleményükben úgy fogalmaztak: a döntések „kicsit késeiek, kicsit kevesek, de végre megszülettek”.

„Kicsit késeiek, kicsit kevesek, de végre megszülettek”
Deutsch Tamás: Ha egyetlen emberéletet is meg tudunk menteni az intézkedésekkel, mi minden erőnkkel támogatjuk azokat!
Fotó: MH/Európai Parlament

A kormánypártok EP-képviselőinek közleménye szerint az Európai Parlament olyan regionális fejlesztési javaslatokról döntött, amelyek átmenetileg 100%-os társfinanszírozásra adnak lehetőséget a tagállamoknak 2020-21-ben a strukturális alapok felhasználása során. Az eddig még fel nem használt források esetében lehetőség lesz a felzárkóztatási alapok, illetve a régiók közötti rugalmas átcsoportosításra, és csökkennek az adminisztratív terhek is.

Az uniós költségvetés tartalékaiból 2,7 milliárd euró a Sürgősségi Támogatási Eszköz elnevezésű pénzügyi alapban kerül felhasználásra. A költségvetési forrást többek között a koronavírus járványhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, ideiglenes kórházak kialakítására, gyógyszerfejlesztésre lehet majd felhasználni - közölték.

A számos új adminisztratív kötelezettséget jelentő, az orvostechnikai eszközök felhasználását és kereskedelmét szabályozó rendelet alkalmazására vonatkozó határidő egy évvel történő elhalasztását is támogatták a Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselői.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) vonatkozásában is változásokat javasolt az Európai Bizottság az európai halászati és akvakultúra ágazat megsegítésére. A javasolt módosítások Magyarország számára is lehetőséget teremtenek az alap forrásainak felhasználásával az ágazat szereplőinek közvetlen támogatására kompenzációs juttatások formájában.

A leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap (FEAD) szabályait is sürgősségi eljárásban módosították, így az élelmiszer és alapvető anyagi támogatás mellett a járvány elleni védőfelszerelésekre is kiterjed majd, ráadásul átmenetileg 100%-os uniós finanszírozással.

Az Európai Parlamentnek a tagállamok számára segítséget nyújtó döntései komoly késedelemmel születtek meg, és az intézkedések csupán szerény hozzájárulást jelentenek a tagállamok járvánnyal szembeni védekezést szolgáló erőfeszítéseihez. „De ha egyetlen emberéletet is meg tudunk menteni az intézkedésekkel, mi minden erőnkkel támogatjuk azokat!" - összegezte a mai szavazást Deutsch Tamás delegációvezető.

Kapcsolódó írásaink