Külföld

Romániában és Belgiumban tovább emelkedett a fertőzöttek száma

Romániában felgyorsult a COVID-19 terjedése, a járvány növekedési ütemét jelző görbe tovább emelkedett Belgiumban. Terjed a kór a Balkánon, a Baltikumban, a Kaukázusban és egyes FÁK-tagállamokban. Eközben Hollandiában és Luxemburgban a terjedés lassulásáról számoltak be csütörtökön.

Romániában és Belgiumban tovább emelkedett a fertőzöttek száma
A belga kormány szerda este arról döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják az egyebek mellett üzletek bezárásával és a kijárás részleges korlátozásával járó intézkedéseket
Fotó: AFP/Nicolas Maeterlinck

Romániában ismét gyorsult a járvány terjedése

Romániában ismét felgyorsult az új típusú koronavírus-járvány terjedése. A csütörtök kora délutáni összesítés szerint 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak. Ezzel 7707-re nőtt az országban észlelt fertőzések száma. A diagnosztizált betegek közül 243-at ápolnak intenzív osztályon.

Az országban a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) csütörtöki jelentésének közzétételéig 386 koronavírusos beteg halt meg. Az utóbbi 24 órában az előző napi rekordnál öttel kevesebb, 25 halálesetet regisztráltak. Az első fertőzés megjelenése óta 1357 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Az előző két naphoz hasonlóan, az utóbbi 24 órában is jóval több mint száz (140) Covid-19-cel diagnosztizált páciens hagyhatta el a kórházat.

Az utóbbi 24 órában több mint hétezren kerültek ki a karanténból, de jelenleg is több mint 60 ezren töltik otthoni elkülönítésben és csaknem 23 ezren hatósági felügyelet alatt a lappangási periódusnak tekintett időszakot.

A GCS jelentéséből kiderült, az utóbbi 24 órában végezték el az eddigi legtöbb (4800) koronavírus-tesztet.

A csütörtök kora délutáni összesítés szerint 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak
A csütörtök kora délutáni összesítés szerint Romániában 491-re emelkedett a 24 óra alatt igazolt új fertőzések száma, miután az utóbbi négy napon átlagosan 300 újabb fertőzést regisztráltak
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendelete szerint Romániában kiterjesztik a koronavírus-tesztelést több, más okból egészségügyi ellátást igénylő, de veszélyeztetettnek minősülő páciens-kategóriára.

Ezentúl a kemoterápiás kezelés alatt álló vagy műtéti beavatkozásra váró tünetmentes rákbetegeken, a szervátültetésre készülő tünetmentes pácienseken, illetve donorokon, az otthoni vagy hatósági karanténban lévő, illetve Covid-19-ben szenvedő betegekkel érintkezésbe került várandós nőkön, a fertőzött személyekkel kapcsolatba került, dialízisre járó pácienseken és az idősotthonok gondozóin is elvégzik a koronavírus-tesztet.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen elmondta, Romániában jelenleg napi hatezer teszt elvégzésére létezik műszaki kapacitás 57 regionális központban, ám a szakképzett, tapasztalt személyzet hiánya miatt jelenleg napi 4500-4700 teszt elvégzésére van reális lehetőség.

Az egészségügyi minisztérium egy másik rendelete szerint a legfertőzöttebb nyugat-európai országokból, valamint az Egyesült Államokból, Törökországból vagy Iránból hazatérő román állampolgároknak már nem kell két hétre hatósági karanténba vonulniuk, ha írásos nyilatkozatban vállalják az otthoni - a többi lakót nem veszélyeztető, külön helyiségben töltendő - elkülönítést.

Mivel az ország lakosságának több mint 85 százalékát kitevő ortodox vallásúak a hét végén ünneplik a húsvétot, a GCS újabb ajánlásokat adott ki a fertőzésveszély csökkentése érdekében. Ebben egyebek mellett mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ha vásárolni indul, ne a 65 év felettieknek fenntartott, 11 és 13 óra közötti időszakban tegye, és intézze el a bevásárlást valamennyi családtagja és az idős szomszédok számára is.

A GCS arra kért mindenkit, hogy csak a közös háztartásban élőkkel ünnepeljen, ne fogadjon vendégeket, ne látogassa meg rokonait és ismerőseit. A parkokban, zöldövezetben, vagy bármely más közterületen piknikezni húsvétkor is tilos - figyelmeztet a kommunikációs törzs.

Emelkedett a fertőzöttek száma Belgiumban, Hollandia és Luxemburg a járvány lassulásáról adott hírt

Belgiumban a csütörtökön közzétett adatok szerint továbbra is emelkedik az új fertőzések száma, ugyanis a hét elején jelentett 950 és 500 közötti új esethez képest most 1236 embernél lett pozitív a teszt eredménye. Jelenleg 34 809 fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Az elmúlt 24 órában 417 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben. A halálos áldozatok napi száma az elmúlt napokban 300 körül mozgott. A fertőzés következtében március közepe óta 4857-en hunytak el az országban. A kórházi ápoltak száma kis mértékben tovább csökkent.

A belga kórházak mintegy 9500 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5309-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, mintegy 300-zal kevesebbet, mint szerdán. A kórházban ápoltak közül 1182 embert részesítenek intenzív ellátásban, ez körülbelül 80-nal alacsonyabb, mint az előző napokban. Az korábbiaknál valamivel kevesebbet, az elmúlt 24 órában 310 embert szállítottak kórházba. Számuk valamelyest emelkedett, azonban azt is közölték, hogy egyre többen hagyhatják el a kórházakat, csütörtökre például - az elmúlt napokhoz hasonlóan - 455-en. A járvány belgiumi megjelenés óta eddig 7562-en gyógyultak meg kórházi kezelés segítségével.

A belga kórházak mintegy 9500 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5309-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek
A belga kórházak mintegy 9500 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5309-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

A belga kormány szerda este arról döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják az egyebek mellett üzletek bezárásával és a kijárás részleges korlátozásával járó intézkedéseket. A bejelentés szerint az óvodák, a barkácsáruházak és a kertészetek újra kinyithatnak, illetve az idősek vagy fogyatékossággal élők otthonában engedélyezik a látogatást azok számára, akik az elmúlt két hétben nem mutatták a fertőzés tüneteit.

Luxemburgban a kormány a múlt héten a járvány lassulásáról adott hírt, de csütörtökön arról számolt be, hogy 66 újabb fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben. Az új fertőzések száma az elmúlt napokban 10 körül mozgott. Az összesítés szerint jelenleg 3373 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A járvány következtében elhunytak száma 69, szerdához képest nem emelkedett.

A helyi sajtó szerint a járvány terjedésének európai lassulása nyomán Luxemburg a rendkívüli intézkedések fokozatos feloldására készül. Várhatóan hétfőtől bizonyos szektorokat érintően enyhítenek a korlátozásokon. A mintegy négy hete bevezetett intézkedések megszüntetésének első szakaszában - a hét elejétől - egyebek között folytatódhatnak az építkezési munkálatok, a tanítás újrakezdésére azonban még akár egy hónapig is várni kell. A szájmaszkok kötelező kültéri viselésére vonatkozó szabály továbbra is érvényben marad.

A járvány lassulásáról adtak hírt Hollandiában is. Sajtóinformációk szerint a kormány várhatóan április 28-án jelenti be a korlátozásokkal járó szigorú intézkedések részleges feloldását. Mark Rutte miniszterelnök szavai szerint azonban ehhez egyebek mellett a kórházi ellátás zavartalanságának biztosítására, az idősotthonok lakóinak fokozottabb védelmére és - a tesztek eredményeire alapozva - a járvány terjedésének pontosabb nyomon követésére van szükség.

A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent
A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent
Fotó: AFP/Robin VAN LONKHUIJSEN

Szakértők véleményére alapozva a kormány továbbra sem tervezi a védőmaszkok viselésének kötelezővé tételét, azonban hangsúlyozták a mintegy másfél méteres távolság betartásának fontosságát.

A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent. A friss adatok szerint 28 316 fertőzöttet tartanak nyilván, 897-tel többet, mint szerdán. A fertőzöttek mintegy 28 százaléka egészségügyi dolgozó. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában 3134, 322-vel több, mint két nappal ezelőtt.

Százezer felett a fertőzöttek száma Nagy-Britanniában

A csütörtökön ismertetett legújabb statisztika szerint átlépte a százezret az új koronavírus nagy-britanniai fertőzötteinek száma.

Az újonnan kiszűrt fertőzéses esetek napi emelkedését mutató görbe az elmúlt néhány héthez hasonlóan továbbra is jórészt stagnál, vagyis már jó ideje nem tapasztalható az a meredek napi esetszám-növekedés, amely a járvány korai időszakát jellemezte.

A halálozások napi száma is elmarad a korábbi csúcstól, de egy-egy napon belül még jelentősek az ingadozások.  

Köszönetnyilvánítás az egészségügyben dolgozók felé Londonban
Köszönetnyilvánítás az egészségügyben dolgozók felé Londonban
Fotó: AFP/Robin Pope

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök délutáni bejelentése szerint az elmúlt 24 órában 861 halálesetről érkezett bejelentés a hatóságokhoz, éppen százzal több, mint egy nappal korábban.

A nagy-britanniai adatok rendszeres közlésének kezdete óta az egy napon belüli halálesetek eddigi legmagasabb száma 980 volt; ezt múlt csütörtökön mérték.

A minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában eddig 13 729-en haltak meg a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19 betegségben.

Stephen Powis, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója nemrégiben kijelentette: ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

A csütörtöki tájékoztatás szerint a szűréssel újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma egy nap alatt 4618-cal emelkedett.

Egy nappal korábban 4605 új fertőzésről számoltak be a brit hatóságok.  

Nagy-Britanniában csütörtökig 327 608 embert vetettek alá szűrővizsgálatnak és közülük 103 093-ról állapították meg, hogy megfertőződtek az új koronavírussal.

Az elmúlt 24 órában 13 839 koronavírustesztet végeztek. A brit kormány célkitűzése az, hogy a hónap végéig 100 ezerre emelkedjen a naponta elvégzett koronavírus-szűrések száma.

Terjed a kór a Balkánon, a Baltikumban, a Kaukázusban és egyes FÁK-tagállamokban

A fehérorosz egészségügyi tárca csütörtöki tájékoztatása szerint az igazoltan koronavírus-fertőzéses esetek száma 3728-ról 4204-re nőtt, és 40, a fertőzésből eredő halálesetet jegyeztek fel. Hatvanöt páciens lélegeztetőgépre szorul - tették hozzá. Az országban csütörtökig 81 246 tesztet végeztek koronavírus-fertőzésre 24 laboratóriumban. Fehéroroszországban a romló helyzet ellenére eddig nem vezettek be karantént.

Venciszlav Mutafcsijszki, a koronavírus terjedése elleni fellépésért felelős bolgár operatív törzs vezetője csütörtökön közölte, hogy az elmúlt 24 órában 48 újabb - rekordszámú - esetet jegyeztek fel, az országban eddig 783 igazoltan koronavírus-fertőzéses esetről tudni, köztük 48 egészségügyi dolgozó van.

Mutafcsijszki elmondta, már egy héttel ezelőtt felhívták a figyelmet a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendszer tömeges megsértésére az országban, véleménye szerint különösen ez az oka a rekordszámú új fertőzöttnek. Az operatív törzs vezetője közölte továbbá, nem engedélyezik a Wizz Air magyar légitársaság járatainak a repülést Várnából Nagy-Britanniába.

Bulgáriában eddig 36 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében, 122 ember gyógyult meg.

Grúzia fővárosban, Tbilisziben az ortodox húsvét miatt péntektől 10 napra bezárják a temetőket, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzés terjedését - mondta el újságíróknak csütörtökön Kaha Kaladze polgármester. Grúziában eddig 336 bizonyított koronavírus-fertőzéses esetet regisztráltak, három ember meghalt, 74-en meggyógyultak.

Lettországban a betegségmegelőzési és járványellenőrzési központ csütörtöki tájékoztatása szerint az igazolt koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 675-öt, 42 páciens közepesen súlyos, három súlyos állapotban van. A balti országban eddig 57-en gyógyultak ki a betegségből, öten viszont belehaltak.

Moldovában az elmúlt 24 órában 64 ember gyógyult meg a betegségből, ezzel a gyógyultak száma 235-re nőtt - közölte Viorica Dumbraveanu moldovai egészség-, munkaügyi és szociális védelmi miniszter. Dumbraveanu szerint csütörtök reggelig 1914 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel az országban, a betegségbe eddig 47-en haltak bele.

Nurbolot Uszenbajev kirgiz egészségügyi miniszterhelyettes csütörtöki tájékoztatása szerint Kína a koronavírus terjedése elleni küzdelemre szakosodott 15 szakértőt küld Kirgizisztánba. A közép-ázsiai országban jelenleg 466 koronavírus-fertőzöttről tudni hivatalosan, öt ember meghalt, 91 meggyógyult, a fertőzöttek között 104 egészségügyi dolgozó van.

Nozim Huszanov üzbég munkaügyi miniszter nyílt levelet intézett a Cotton Campaign nevű nemzetközi koalíció vezetéséhez és egy sor jogvédő szervezethez azzal a kéréssel, hogy szüntessék meg az üzbég gyapottal szembeni bojkottot, ami véleménye szerint kedvező hatással lenne a járvány negatív társadalmi-gazdasági következményeire az országban. Az üzbég gyapot elleni globális bojkott 2006-ban kezdődött, amikor is textiltermékek eladásával foglalkozó több mint 300 neves világcég úgy döntött, hogy nem vesz üzbég gyapotot, miután kiderült: a közép-ázsiai országban gyerekmunkát vesznek igénybe a termés leszedésére. Üzbegisztánban a legutóbbi adatok szerint 1349 ember fertőződött meg igazoltan koronavírussal, a betegségből 107-en kigyógyultak, négy ember viszont belehalt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom