Külföld

Javítanának a görög szigetek helyzetén

A héten több mint hatvan kísérő nélküli, fiatalkorú menedékkérőt fogad be Görögországból Berlin és Luxembourg

Közel kétszáz migránssal a fedélzetén vár arra két civil mentőhajó a Földközi-tengeren, hogy kiköthessen Európában. Németország leállítaná a nem kormányzati szervezetek tevékenységét a térségben.

Megkezdődött tegnap a kísérő nélküli gyermekek áthelyezése a görög szigetek menekülttáborai­ból az uniós tagországokba. A dpa német hírügynökség szerint tegnap reggel tizenkét fiatalkorút vittek repülőgéppel Luxemburgba, szombaton pedig további ötven gyermeket juttatnak el Németországba, akik a koronavírus-járvány miatt először két hétig karanténban lesznek, majd szétosztják őket a tartományok között.

Március elején nyolc európai uniós tagország vállalta ezerhatszáz kísérő nélküli gyermek befogadását a zsúfolt görögországi menekülttáborokból. A horvát belügyminisztérium tegnap a Večernji List című lap szerint közölte, elhalasztja a humanitárius segítségre szoruló gyermekek befogadását a táborokból a zágrábi földrengésre és a koronavírus-járványra hivatkozva.

A Földközi-tengeren embereket mentő SOS Méditerranée civil szervezet németországi vezetője, David Starke a Tagesspiegel című lapnak tegnap azt nyilatkozta, egyre súlyosabb a tengeren Európa felé igyekvő menekültek helyzete, miután Málta és Olaszország lezárta kikötőit a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) mentőhajói előtt. A német belügyminisztérium már a múlt héten felszólította a hajók üzemeltetőit, hogy a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel függesszék fel tevékenységüket. Jelenleg a német Alan Kurdi és a spanyol Aita Mari civil mentőhajók várnak arra közel kétszáz migránssal a fedélzetükön, hogy kiköthessenek Európában.

Romániában rekedt egy szíriai bevándorló, akit még menedékkérelme végső elbírálása előtt, szabálytalanul toloncoltak vissza Németországból Bukarestbe, ahol elsőként regisztrálták az unióban – írta meg a Tagesschau című lap. A szíriai menedékkérő az ügyvédje szerint fiatalkorú, akit ki sem utasíthattak volna. Ez már csak azért is érdekes, mert a Tagesschau szerint a szíriai állampolgár a német hatóságok előtt húszévesnek mondta magát. A koronavírus-járvány miatt a szíriai állampolgár feltehetően még hetekig nem kerülhet vissza Németországba, hogy lefolytassák az ügyét.

Borut Pahor szlovén államfő egyébként a helyi sajtó szerint tegnap arról beszélt, támogatja Janez Janša miniszterelnök azon törekvését, hogy a hadsereg bevethető legyen a határok védelmében ugyanolyan jogkörökkel, mint a rendőrség. Az elnök úgy véli, hogy a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményei miatt egyre több illegális bevándorló próbál majd Szlovénián keresztül Nyugat-Európába jutni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom