Külföld

Nem adja fel Törökország

Az ankarai kormány közel kétezer migránst buszoztatott Izmir városába

A koronavírus-válság sem tartja vissza a török vezetést attól, hogy megpróbáljon nyomást gyakorolni az Európai Unióra. A görög migrációügyi miniszter szerint Ankara március eleje óta migránsokat sem fogad vissza, hiába kötelezi erre az unióval 2016-ban kötött megállapodás.

Útvonalat változtatva újabb migránsokat küld Törökország a görög határra a Die Welt értesülése szerint. A német lapnak nyilatkozott egy szíriai nő, aki azt mondta, pénteken buszokkal vitték el őket az osmaniyei táborból a több mint ezer kilométerre fekvő Izmirbe, ahol most közel két­ezren várnak arra, hogy a Földközi-tengeren Görögország felé indulhassanak a kikötővárosból.

A Die Welt szerint Törökország egy újabb menekültválságot akar előidézni, miközben egyre súlyosabb az államban a koronavírus-járvány: ezerháromszázan meghaltak, és hatvanegyezernél több a fertőzött. Ankara február végén több mint húszezer migránst vitt a görög szárazföldi határhoz azzal az ígérettel, hogy Görögország megnyitja határait. Mivel ez nem történt meg, és terjedni kezdett a térségben a koronavírus, a migránsokat március végén befogadóközpontokba vitték.
Az ankarai kormány most a görög szigetekre akar még nagyobb nyomást helyezni azzal, hogy migránsokat buszoztat Izmirbe, ahonnan könnyedén eljuthatnak Leszboszra. A sziget menekülttáboraiban jelenleg is borzalmasak a körülmények. Recep Tayyip Erdoğan török elnök célja a Die Welt szerint az, hogy még több pénzt csikarjon ki az Európai Unióból a migránsok ellátására.

A görög hatóságok a múlt héten aggodalmuknak adtak hangot, mivel az érkező migránsok között lehetnek koronavírus-fertőzöttek is. A görög kormány ezért az Euractiv hírportál szerint úgy döntött, minden érkező menedékkérőt karanténba zár. Athén felszólította az EU-t, hogy vegye komolyan a török fenyegetést.

Törökország március eleje óta nem teljesíti az unióval 2016-ban kötött menekültügyi megállapodás rá vonatkozó részét, azaz nem fogad vissza migránsokat Görögországtól Notis Mitarakis migrációügyi miniszter szerint. Az athéni Ethnos lapnak nyilatkozva a politikus elmondta, a török hatóságok a járványra hivatkozva utasítják vissza kötelezettségük teljesítését.
A németországi Szász-Anhalt tartomány egyik karantén alá vont befogadóközpontjában hétfő este migránsok két csoportja között alakult ki vita, majd kövekkel kezdtek dobálózni, és fegyverszerű tárgyakkal estek egymásnak. A helyi Volksstimme című lap szerint mintegy százötven ember vett részt az incidensben. A kedélyeket a rendőröknek sikerült lecsillapítani, az eset során két ember megsérült.

Málta pedig tegnap felszólította az EU-t, hogy indítson azonnali humanitárius missziót Líbiába a migráció feltartóztatására a koronavírus-járvány idején.

Kapcsolódó írásaink

Lemondott a török belügyminiszter

ĀA hétvégi kijárási tilalomról szóló kései bejelentés miatt országszerte százezrek tódultak az utcákra, és rohamozták meg az élelmiszerboltokat - A török elnök nem fogadta el a belügyminiszter lemondását

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom