Külföld

Dánia megnyitja az iskolákat, Szerbia háromnapos kijárási tilalmat vezet be

Teljes hétvégére kiterjedő kijárási tilalommal várja a hétvégére eső ortodox húsvétot a Nyugat-Balkán, a gyülekezési tilalom miatt nyilvános istentiszteleteket sem lehet tartani.

Dánia megnyitja az iskolákat, Szerbia háromnapos kijárási tilalmat vezet be
A kijárási tilalom bevezetése óta Belgrád utcái és terei is kiürültek
Fotó: AFP/Oliver Bunic

A Szerbia előtt álló ortodox húsvéti hétvégén a korábbiaknál is hosszabb kijárási tilalomra lehet számítani. A szerb elnök bejelentése szerint péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni az országban élőknek.

Aleksandar Vucic szerb államfő szerint „az utóbbi száz év legnagyobb gazdasági válságának vagyunk a szemtanúi”. Mint mondta, az ország vezetése arra fog törekedni, hogy legfeljebb három-, de inkább kétszázalékos legyen a gazdaság visszaesése. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a szerb GDP három százalékkal esik vissza 2020-ban, jövőre viszont akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés. Szerbiában egy nap alatt 4054-ről 4465-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Montenegró is szigorítana a kijárási tilalmon

Montenegró is szigorítana a kijárási tilalmon és a gyülekezési szabályokon az ortodox húsvét hétvégéjén. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. A szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét múlt vasárnap előállították, mert a tilalom ellenére nyilvános istentiszteletet tartott. A rendőrfőkapitány bejelentése szerint húsvétkor még szigorúbban járnak majd el a tilalom megszegői ellen. Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak.

Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak
Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak
Fotó: Savo PRELEVIC / AFP

Észak-Macedóniában sem tartanak nyilvános istentiszteleteket

Észak-Macedóniában sem lesznek nyilvános istentiszteletek, és teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig. Oliver Szpaszovszki miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be az előírásokat, és maradjon otthon. Észak-Macedóniában keddről szerdára 854-ről 908-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Csehországban továbbra is kötelező a szájmaszkok köztéri használata

Bár a következő hetekben Csehországban fokozatosan feloldják az üzleti életet, szolgáltatásokat és vállalkozásokat korlátozó intézkedéseket, a szájmaszk kötelező köztéri használatának eltörlése nincs még napirenden - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerdán a közszolgálati rádióban.

„Megegyeztünk (a kormányban), hogy ezt a kötelezettséget egyelőre nem szüntetjük meg. Az arcmaszkok, mint rendkívül fontos intézkedés, beváltak” - szögezte le a miniszter. Az arcmaszkok kötelező használatának enyhítése szerinte a járvány további alakulásának függvénye.

Csehországban egyelőre kötelező marad a szájmaszkviselés
Csehországban egyelőre kötelező marad a szájmaszkviselés
Fotó: AFP/Michal Cizek

Csehországban szerda reggel 6151-re emelkedett a vírus által fertőzöttek száma, ami 92-vel több, mint kedden. A növekmény azonban már harmadik napja száz alatt van, a korábbi napok átlagának a felét sem éri el.

Jan Hamácek belügyminiszter szerint ez a kedvező statisztika azonban a közeli napokban, amikor megmutatkozik a szabályok lazább húsvéti kezelése a lakosság részéről, újra romolhat. „Húsvétkor sokan nem tartották be a kötelező szabályokat. Attól tartok, hogy ennek hatása 7-8 nap múlva megmutatkozhat” - válaszolta Hamácek a közszolgálati hírtelevízió kérdésére.

Példátlanul magas a napi halálozások száma Romániában

Romániában az elmúlt napok ütemében terjedt a járvány, az elmúlt 24 órában 337-en betegedtek meg. A szerdán kora délután közölt hivatalos adatok szerint 7216-ra emelkedett a megbetegedettek száma. Soha nem jegyeztek azonban a járvány kezdete óta annyi halálesetet egy nap alatt, mint az elmúlt 24 órában.

Az elmúlt napon elhunyt 30 beteggel 362-re emelkedett a kór romániai halálos áldozatainak száma. A súlyos esetek száma enyhén nőtt: jelenleg 245 személyt ápolnak a kórházak intenzív terápiás osztályain. Újabb rekordot döntött a gyógyulttá nyilvánítottak száma is. Az elmúlt napon 166-an hagyhatták el a kórházat. Az 1217 gyógyult a megfertőződöttek 17 százalékát teszi ki.

Az adatok táblázatából az olvasható ki, hogy Romániában folyamatos a járvány terjedése, de napról napra ingadozik az új fertőzöttek száma. Szerdán nagyjából annyi (337) új esetet jegyeztek, mint egy héttel ezelőtt (344), úgy, hogy a hét során volt olyan nap is, amikor 523-mal, és olyan is, amikor csak 246-tal nőtt a fertőzöttek száma.

Iohannis az ortodox húsvéti engedmények visszavonását kérte a kormánytól

Klaus Iohannis román államfő nem ért egyet azzal, hogy az ortodox húsvét idején enyhítsék Romániában a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat, ezért a belügyminisztérium és az ortodox egyház között erről kötött megállapodás felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól.

Romániában többen bírálták Marcel Vela belügyminisztert, amiért kedd este bejelentette: belügyi alkalmazottak segítik az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. Az ortodox egyházzal kötött megállapodást több parlamenti párt - köztük elsőként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - is elítélte, arra hivatkozva, hogy az engedmények lenullázzák mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen elért a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.  Az ortodox pátriárka és a a

belügyminiszter által kötött megállapodás lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét a Jeruzsálemből érkező szent lángot.
Iohannis megjegyezte: a legjobb szándékú kezdeményezések okozzák a legtöbb bonyodalmat. Szerinte ugyanis sokan úgy értették az ortodox egyház és a belügyminisztérium közötti „úgynevezett megállapodást”, hogy eljött a „lazítás” ideje.

Klaus Iohannis kétszer annyi voksot kapott, mint ellenfele, Viorica Dăncilă
Klaus Iohannis közölte, szó sem lehet az óvintézkedések enyhítéséről
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Leszögezte: szó sem lehet a rendkívüli állapottal kapcsolatos óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon ortodox húsvétkor, ellenkező esetben „az ünnepek után temetések lesznek”.

Iohannis közölte: a kormányfővel és több tárcavezetővel tartandó szerdai tanácskozásán az engedmények visszavonására szólítja fel a kormányt, és egy olyan megoldást kér az ortodox húsvét megünneplésére, amely összhangban van a rendkívüli állapot kijárási korlátozásával, a továbbra is érvényes „maradj otthon” elvvel.

A bírálatokra reagálva Marcel Vela korábban a Digi 24 hírtelevíziónak elmondta: éppen azért akart világos szabályozást az ünnepre, hogy megelőzzék a fertőzésveszélyes gyülekezéseket. Vela szerint fennállt a veszélye, hogy a hívek az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) polgármestereinek uszítására a feltámadás éjszakáján „megrohamozzák” a templomokat, és arra kényszerítik a belügyminisztériumot, hogy erőt alkalmazzon távol tartásukra.

Arra a kérdésre, hogy miért tettek kivételt az ortodox egyházzal, és miért nem biztosítottak hasonló feltételeket a katolikus és protestáns egyházaknak, amelyek hívei a múlt hét végén ünnepelték Jézus feltámadását, a belügyminiszter azt mondta: a katolikus egyháztól nem érkezett ilyen igény. Vela ugyanakkor megköszönte a romániai katolikusoknak és protestánsoknak, hogy fegyelmezetten, visszafogottan ünnepeltek.

Dániában ismét megnyitott néhány iskola

Dániában a járvány miatt elrendelt egy hónapos kényszerszünet után ismét megnyitott szerdán néhány iskola.

Az oktatás - szigorú biztonsági előírások mellett - csak az ország településeinek mintegy felében, illetve a koppenhágai intézmények 35 százalékában kezdődött újra. A többi iskola úgy ítélte meg, még egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy a továbbra is hatályban maradó egészségbiztonsági előírásokhoz igazodva újra meg tudják kezdeni a tanítást. A dán hatóságok rendelkezése szerint április 20-tól már valamennyi iskolának újra fogadnia kell a gyerekeket.

Mette Frederiksen kormányfő diákokkal beszélget egy újranyitott koppenhágai iskolában
Mette Frederiksen kormányfő diákokkal beszélget egy újranyitott koppenhágai iskolában
Fotó: AFP/Ritzau Scanpix/Philip Dava

Dánia Európában az első ország, amely újra megnyit bölcsődéket, óvodákat és általános iskolákat a járvány miatt március 12-én bevezetett lezárás után. Április elején jelentették be, hogy feloldják az oktatási intézmények zárlatát, azzal a feltétellel, ha a bejárók továbbra is tartják egymástól a kellő távolságot és rendszeresen mosnak kezet. Az iskoláknak úgy kell átalakítaniuk a tantermeket, hogy a padok között kétméteres távolság legyen, a szünetekre pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. Az udvarokra jelzéseket festenek fel, amelyek mutatják a gyerekeknek, mekkora távolságot kell tartaniuk egymás között.

Sok dán szülő aggodalommal fogadta az iskolák megnyitását, és az azt ellenző, „Az én gyerekem nem kísérleti nyúl” című petíciót keddig 18 ezren írták alá. A tiltakozók félelme szerint a gyerekek akár tünetmentesen is terjeszthetik a vírust. Az egyik koppenhágai iskola igazgatója elmondta, hogy sok szülő az iskolák újranyitása ellenére is otthon fogja tartani a gyerekét. A középiskolákban és a főiskolákon folytatódik a távoktatás, és az intézményeket május 10-től lehet ismét látogatni.

Dániában csaknem 6700 koronavírus-fertőzést jegyeztek fel a járvány kezdete óta, és a vírus okozta Covid-19 betegségbe 299 ember halt bele.

Boszniában a vizsgákat is online tartják ebben a tanévben

Bosznia-Hercegovinában feltehetőleg már nem folytatódik az idei tanév, az iskolások online oktatás keretében vizsgáznak majd, és ennek alapján kapják meg érdemjegyeiket - írta a boszniai sajtó. A nyugat-balkáni országban 24 óra alatt 1037-ről 1083-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

A járvány végéig nem lesz új miniszterelnöke Koszovónak

Koszovónak várhatóan mindaddig nem lesz új miniszterelnöke, amíg tart a járvány, habár Isa Mustafa, a tavaly októberi választás „második helyezettje” kedden bejelentette, akár azonnal hajlandó lenne átvenni a kormányfői tisztséget a bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurtitól, amennyiben az államfő erre kérné. Az utóbbi 24 órában tízzel, 377-ről 387-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a kis balkáni államban.

Finnországban eltávolítják az útakadályokat

Finnországban Sanna Marin kormányfő bejelentette, hogy eltávolítják a főváros körüli útakadályokat, amelyeket a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások betartatása érdekében alakítottak ki majdnem három héttel ezelőtt. Március 28-tól korlátozták a ki- és beutazásokat a finn fővárosi régióban azzal a céllal, hogy megakadályozzák a vírus szétterjedését a vidéki országrészekben.

Kapcsolódó írásaink