Külföld

Hatalomméregetés a járvány közepén

Még javában tombol a koronavírus az Egyesült Államokban, de az elnök és a kormányzók már azon vitatkoznak, kinek van joga eltörölni a korlátozásokat

Még mindig katasztrofális a helyzet New Yorkban és elég rossz az Egyesült Államok többi részén a koronavírus-járvány miatt, de az elnök és a kormányzók már azon vitatkoznak, kinek van joga újraindítani a gazdasági életet és eltörölni a korlátozásokat. A járvány árnyékában Bernie Sanders támogatásáról biztosította addigi ellenfelét,
Joe Bident a demokrata elnökjelöltségért folyó harcban.

Hatalomméregetés a járvány közepén
Tűzoltók és mentők szállítanak sietve kórházba egy beteget Maryland államban
Fotó: AFP/Alex Edelman

Sikeresek a járvány terjedését lassító intézkedések – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfő esti sajtótájékoztatóján. Az elnök szerint a görbe laposodik, csökken a diagnosztizált fertőzések száma, és mindenkinek, akinek szüksége volt lélegeztetőgépre, biztosították azt. Trump bejelentette, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az ország gazdasági újraindításának tervét. Hangsúlyozta, hogy ebben egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de a végső döntés az övé, mert az amerikai elnök hatalma totális, és reményei szerint néhány napon belül határozatot hoz a gazdasági újraindítás idejéről és körülményeiről. Andrew Cuomo New York-i kormányzó ugyanakkor vitatta ezt, mert szerinte az amerikai alkotmány alapján a kormányzóké a döntés joga. Cuomo újságírói kérdésre elmondta, hogy még nincs terve a korlátozások feloldásának időrendjére, és hozzátette: aki azt mondja, hogy van már ilyen terve, az nem érti, mivel áll szemben. New York államot érinti legjobban a járvány, eddig 196 146 fertőzöttet és 10 056 halálesetet jelentettek innen.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórházközpont keddi adatai szerint az Egyesült Államokban 582 634 diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon, a koronavírus okozta Covid–19-betegségbe pedig 23 649 amerikai halt bele.
A hétfői sajtókonferencián egyébként Donald Trump és Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó intézet igazgatója is azt bizonygatta, hogy az elnök kezdettől fogva hallgatott a szakemberre. Fauci egy vasárnapi televíziós interjúban a műsorvezető kérdésére, hogy nem voltak-e elkésettek a járvány ellen hozott kormányzati intézkedések, azt válaszolta: ő ajánlásokat ad, ezeket gyakran megfogadják, de néha nem. Fauci kirúgását a republikánusok jobbszárnyán sokan követelik, miután többször kijavította Trumpot a sajtótájékoztatókon.

A járvány egyébként az amerikaiak vélekedését is megváltoz­tatta. A Pew Research Center közvélemény-kutatása szerint már a fertőző betegségeket tartják a legnagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak. A vírusok második helyre szorították a terrorizmust és az atomfegyvereket.

Közben a nyugati partvidék államai – Oregon, Kalifornia és Washington – közös terv készítésé­ről állapodtak meg a gazdaságélén­kítésre a járvány utáni időszakra. Az északkeleti partvidéki államok – New York, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware és Pennsylvania – egy nappal korábban jelentették be hasonló együttműködésüket.

A koronavírus-járvány miatt alig kapott hírverést, hogy Bernie Sanders nemrég felfüggesztette kampányát a demokrata elnökjelöltségért zajló versenyben. Sokan találgattak, hogy ez vajon végleges visszalépést jelent-e, de ez már nem kérdéses, miután hétfőn támogatásáról biztosította eddigi vetélytársát, Joe Bident. Videóján Sanders azt üzente Bidennek: „Trumpból egy ciklusban szolgáló elnököt kell csinálnunk, és szükségünk van rád a Fehér Házban.” Biden azonnal megköszönte a támogatást Sandersnek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom