Külföld

Az ENSZ főtitkára szerint támogatni kell az Egészségügyi Világszervezetet

Ahogyan április 8-án mondtam: az új koronavírus járvány (Covid-19) az egyik legveszélyesebb kihívás, amellyel életünkben a világ szembenézett. A Covid-19 mindenekfelett az emberiség válsága, amely súlyos egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményekkel jár - írta közleményében António Guterres, az ENSZ főtitkára.

Az ENSZ főtitkára szerint támogatni kell az Egészségügyi Világszervezetet
António Guterres, az ENSZ főtitkára
Fotó: Mark GARTEN / Other / AFP

Az Egészségügyi Világszervezet több mint ezer alkalmazottjával iránymutatással, továbbképzéssel, felszerelésekkel és konkrét életmentő szolgáltatásokkal az első sorokban küzd a tagállamok és társadalmaik, közöttük a legsérülékenyebbek vírus elleni harcában - emeli ki a főtitkár.

Hiszem, hogy támogatnunk kell az Egészségügyi Világszervezetet, amely feltétlenül szükséges a világ azon erőfeszítéseihez, hogy legyőzzük az új koronavírust - írja soraiban Guterres.

Felhívja a figyelmet arra, hogy az életünkben ez egy példa nélküli vírus, amely példa nélküli válaszokat kíván. Természetesen ilyen körülmények között előfordulhat, hogy ugyanazokat a tényeket másként értelmezik különböző entitások. Egyszer, amikor majd legyőztük ezt a járványt, akkor lehetőségünk lesz arra, hogy visszanézzünk és teljesen megértsük azt, hogy miként indult el, pusztított oly gyorsan világszerte, és hogyan reagáltak az érintettek a válságra. A tanulságok nélkülözhetetlenek lesznek ahhoz, hogy a jövőben esetleg megjelenő hasonló kihívásokra hatékony választ tudjunk adni. De ennek még nincs itt az ideje - emeli ki.

Mivel még nincs itt a visszatekintés ideje, nincs annak sem itt az ideje, hogy csökkentsük az Egészségügyi Világszervezet vagy bármely másik a vírus elleni harcban részt vevő humanitárius szervezet működéséhez szükséges erőforrásokat - bírálta Donald Trumpot a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulás leállítása miatt.

Ahogyan korábban mondtam, most az egységnek és a nemzetközi közösség szolidárisan végzett közös munkájának van itt az ideje, hogy megállítsuk a vírust és annak pusztító következményeit - tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Kapcsolódó írásaink

Hatalomméregetés a járvány közepén

ĀMég javában tombol a koronavírus az Egyesült Államokban, de az elnök és a kormányzók már azon vitatkoznak, kinek van joga eltörölni a korlátozásokat