Külföld

Varga Judit helyretette az ismét Magyarországot támadó Jean-Claude Junckert

Az Európai Uniónak nem a magyar Országgyűlés döntésére kellett volna sokkal határozottabb választ megfogalmaznia, hanem a vírus elleni fellépést kellett volna megfelelően koordinálni és a tagállamok kritizálása helyett inkább segíteni kellett volna a bajba jutott európai polgároknak - írta Jean-Claude Juncker szavaira reagálva hétfőn hivatalos Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit helyretette az ismét Magyarországot támadó Jean-Claude Junckert
Varga Judit szerint Brüsszelnek a tagállamok kritizálása helyett azonnali segítséget kellett volna nyújtania a bajba jutott európaiaknak
Fotó: MH

Juncker a Politicónak nyilatkozva arról beszélt arról, hogy tiszta beszédre van szükség a magyar koronavírus-törvény kapcsán. „Amikor a jogállamiságról van szó, nincs helye mismásolásnak, egyszerű beszéd kell” - fogalmazott a luxemburgi politikus.

Varga Judit erre úgy reagált, a világos beszéd kérdésében a magyar kormány egyetért Junckerrel, ugyanakkor hozzátette: mindazok, akik késztetést éreznek arra, hogy egy világjárvány kellős közepén a védekezés elősegítése helyett ismét Magyarországot támadják, legalább arra vehetnék fáradtságot, hogy a három oldalas törvényt elolvassák

Az Európai Bizottság volt elnöke az interjúban azt is elmondta, szerinte Brüsszelnek jóval határozottabban kellett volna reagálniuk a magyar koronavírus-törvényre, de sem a Bizottságot jelenleg vezető Ursula von der Leyen, sem  a tagállamok kormányai nem fogalmazták meg elég szókimondóan a jogszabállyal kapcsolatos aggályaikat.

Objektum doboz

Varga Judit ezzel szemben úgy véli, az EU-nak nem a magyar Országgyűlés döntésére kellett volna sokkal határozottabb választ megfogalmaznia, hanem a vírus elleni fellépést kellett volna megfelelően koordinálni és a tagállamok kritizálása helyett, azonnali segítséget kellett volna nyújtania a bajba jutott európaiaknak. „Ahogy miniszterelnök úr fogalmazott, ha már valaki segíteni nem tud a veszélyhelyzetben, legalább ne akadályozza az erőfeszítéseinket” - tette hozzá Orbán Viktor a törvénnyel kapcsolatos brüsszeli kritikákra adott reakcióját felidézve a miniszter.

„Jean-Claude Juncker elnök úrnak további boldog nyugdíjas éveket kívánunk, jó egészségben” - zárta bejegyzését Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink