Külföld

Macron május 11-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat

Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a koronavírus-járvány megfékezése érdekében március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében.

Macron május 11-ig meghosszabbította a kijárási korlátozásokat
Franciaországban május 11-ig lesznek érvényben a kijárási korlátozások - jelentette be Emmanuel Macron államfő
Fotó: AFP/Thibault Camus

 „A legszigorúbb karanténnak május 11-ig folytatódnia kell” - mondta a köztársasági elnök. „Az enyhítés május 11-én csak akkor lesz lehetséges, ha továbbra is felelősek maradunk, tiszteletben tartjuk a szabályokat, és ha vírus terjedése addig tényleg folytatja a lassulást” - tette hozzá.

Emmanuel Macron elismerte, hogy Franciaország „nem volt eléggé felkészülve” a járványra, amely több „hiányosságra is rávilágított”.

„Mint a világ minden országában, nem volt elég a védőruha, kesztyű, kézfertőtlenítő, nem tudtunk annyi maszkot szétosztani, amennyit szerettünk volna” - hangsúlyozta a francia elnök.

Franciaországban az elmúlt 24 órában 574-gyel 14 967-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, 335-en kórházban, 239-en idősotthonokban vesztették életüket - közölte hétfő este a francia egészségügyi tárca.

Az idősotthonokban 5379 áldozatot szedett eddig a Covid-19 betegség, a kórházban elhunytak száma 9588-ra emelkedett.

„A járvány hatása még mindig jelentős” - hangsúlyozta a tárca.

A közlemény ugyanakkor kiemelte, hogy az egymás utáni ötödik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, de csak 24-gyel 6821-re, miközben vasárnap 38 súlyos beteggel volt kevesebb a kórházakban, mint előző nap.

Szombaton 124-gyel, pénteken 62-vel, csütörtökön 82-vel voltak kevesebben az intenzív osztályokon, mint az azt megelőző napokon, Szerdán még 17-tel nőtt az új betegek száma, kedden 59-cel, múlt hétfőn 94-gyel.

A regisztrált betegek száma az előző napi 95 403-ról 98 076-ra nőtt. Kórházban 32 113 beteget ápoltak, ami már csak 287-tel több, mint vasárnap, és 532-en gyógyultan távozhattak az elmúlt 24 órában a kórházakból.

Ezzel 27 718-ra emelkedett a kórházban március 1. óta meggyógyultak száma, amihez a tárca szerint „hozzá kell adni azt a több tízezer embert is, akik az otthonaikban gyógyultak meg”.

Kapcsolódó írásaink