Külföld

Prága nem tervezi a szájmaszkok kötelező használatának megszüntetését

A cseh kormány nem tervezi, hogy a közeljövőben megszünteti a szájmaszkok kötelező használatát a közterületeken, illetve újra teljesen megnyitja az országhatárokat - derült ki az illetékes cseh politikusok hétvégén elhangzott nyilatkozataiból.

Prága nem tervezi a szájmaszkok kötelező használatának megszüntetését
Egészségügyi maszkot viselő turisták Prágában
Fotó: AFP/Michal Cizek

„Az arcmaszkok kötelező használatának eltörlése nem lenne jó megoldás, mert ezzel elronthatnánk mindazt, amit eddig elértünk” - mondta szombaton Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke újságíróknak Prágában. Hamácek leszögezte: ez egyelőre nincs napirenden.

Hasonlóan nyilatkozott a közszolgálati rádióban Adam Vojtech egészségügyi miniszter is, aki ugyanakkor kijelentette, hogy számolni lehet a március közepén bezárt üzletek fokozatos megnyitásával. „Szigorú higiéniai szabályok betartása mellett elképzelhető, hogy a boltok többsége egy hónapon belül újra kinyit” - vélte a miniszter. „Az országhatárok teljes újranyitása a legközelebbi időben nem várható. Ez inkább hónapok, mint hetek kérdése” - jelentette ki kérdésre válaszolva Adam Vojtech.

Csehországban vasárnap reggel 5902 új koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, 167-tel többet, mint szombaton. A növekmény már második napja jóval alacsonyabb, mint az előző napoké vagy az előző heti 253-as átlag.

A betegségben eddig 132 ember halt meg, szombat óta kilencen. A kigyógyultak száma pedig huszonnégy óra alatt 52-vel, 422-re emelkedett - derül ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent kimutatás szerint.

Az elvégzett laboratóriumi tesztek száma már meghaladta a 125 ezret. Pénteken és szombaton is napi mintegy ötezer tesztet végeztek, ami alacsonyabb, mint az előző napok nyolcezres átlaga.

Kapcsolódó írásaink

Újabb száz fertőzött van Magyarországon

ĀMeghalt 14 idős, krónikus beteg, újabb három ember meggyógyult. A Pesti úti idősek otthonában eddig 8 ember meghalt, és eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom