Külföld

Még többen indulhatnak Európa felé a járvány után

Afgán menedékkérő szúrta agyon egy fiatalkorú honfitársát a móriai menekülttáborban – Lezárta a máltai kikötőket a vallettai kormány a migránsokat mentő hajók előtt

Az eddiginél is vonzóbb célpont lehet Európa a migránsok számára a koronavírus-járvány után a Migrációkutató Intézet elemzése szerint. A napokban Málta lezárta határait a bevándorlók előtt, Rómában pedig karantén alá vontak egy épületet, amelyben menedékkérők laknak.

Még többen indulhatnak Európa felé a járvány után
A bevándorlók lakta római Selam Palace épületét és a környéket is fertőtlenítik
Fotó: AFP/Andreas Solaro

Olaszország után Málta vezetése is közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt nem fogad az ország kikötőiben menedékkérőkkel érkező hajókat. A vallettai kormány csütörtöki közleménye szerint „Málta többé nincsen abban a helyzetben, hogy biztonságos menedéket nyújtson a partra szálló migránsoknak”. Az Alan Kurdi civil mentőhajó egyébként továbbra is kikötési engedélyre vár az olaszországi Lampedusa szigeténél, 150 migránssal a fedélzetén.

Az olasz hatóságok karantén alá vonták a Rómában található Selam Palace-t, ahol körülbelül nyolcszáz bevándorlót szállásoltak el. A döntésre az után került sor, hogy több migráns is megfertőződött a koronavírussal – írta a V4NA hírügynökség.

A Migrációkutató Intézet legújabb elemzésében az aktuális migrációs tendenciákat vizsgálja a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A vizsgálat szerint miközben egyes tendenciák (például a közel-keletiek és afrikaiak hazaáramlása) azt mutatják, hogy Európában  valamennyire enyhül a migrációs nyomás a jelenlegi járványhelyzetben, a kontinens vonzereje továbbra is magas a környező fejletlen és politikailag-gazdaságilag instabil régiókban.

Utóbbiak helyzete ráadásul tovább romolhat a koronavírus-járvány miatt, mindez a későbbiekben további ösztönzést jelenthet arra, hogy tömegek induljanak meg a krízis nehézségeiből majdan kilábaló Európa felé. Egyes arab közösségi oldalakon apokaliptikus pusztulást vizionálnak Európában, ami óriási lehetőségeket teremthet a beáramláshoz – írta az intézet. Az elemzés szerint a legfontosabb kérdés, hogy Európa tanul-e a 2015-ös tapasztalatokból, és zárva tartja-e külső határait a járvány elmúltát követően is, vagy pedig újra elköveti a múltbeli hibákat.

A határok lezárása miatt egyébként visszaesett az embercsempészet is, a bűnözők viszont továbbra is hirdetik „szolgáltatásaikat” a közösségi médiában, és előfordult, hogy az illegális hazajutásban segítették az Európában rejtőzködő migránsokat.

A görögországi Leszbosz szigetén lévő Mória menekülttáborában szerdán egy 20 éves afgán bevándorló agyonszúrta 16 éves honfitársát. A Greek City Times hírportál szerint a történtek után verekedés tört ki a tábor lakói között, négy menedékkérőt kórházba szállítottak.

Kapcsolódó írásaink