Külföld

Fidesz-KDNP: Veszélyhelyzetben sem hagyhatunk hátra senkit!

A roma közösség ma ünnepli nemzetközi napját, mely az első, 1971-ben megrendezett Roma Világkongresszusnak állít emléket, egyben a roma kultúra és függetlenség ünnepe. A mai nap is emlékeztet minket arra, hogy bár a vírus elleni küzdelem az elsődleges, közösségeinkért felelősek vagyunk, senkit nem hagyhatunk hátra. Ezért is volt kiemelten fontos a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának az, hogy az Európai Néppárt koronavírus elleni európai szolidaritási egyezményében a romákat kiemelten érzékeny és sérülékeny közösségként említsék.

Fidesz-KDNP: Veszélyhelyzetben sem hagyhatunk hátra senkit!
Járóka Lívia fideszes EP-képviselő
Fotó: MTI

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja közleményében úgy fogalmaz, a Nemzetközi Roma Nap hosszú küzdelmek után lett szimbóluma annak, hogy a romák a sokszínű európai örökség elválaszthatatlan részei, a roma kultúra és történelem pedig ezen a napon ünnepelheti és bemutathatja ezer arcát. Ugyanakkor emlékezés arra is, hogy a romák integrációját, elfogadását továbbra is segíteni kell az európai társadalmakban. A Porajmos óta nem voltak olyan nehéz helyzetben a roma közösségek, mint a jelenlegi koronavírus járvány idején. Ahogy negyvenkilenc évvel ezelőtt, úgy ma is hasonlóan nagy lépésekre van szükség.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy a magyarországi romák minden gazdasági segítséget megkapjanak ahhoz, hogy közösségeik biztonságban éljenek, tagjaik megőrizzék egészségüket. Az Európai Néppárt koronavírus elleni Európai Szolidaritási Egyezményében sikerült elérnünk, hogy a romákat kiemelten is érzékeny és sérülékeny közösségként kezeljük. Továbbá folytatjuk a Roma Stratégia felülvizsgálati munkáját, hogy egy még átfogóbb és hatékonyabb európai szintű rendszer épülhessen ki a romák védelmére.

A veszélyhelyzet azt is megmutatja, hogy a küzdelemben való összefogás és a szolidaritás közösségeinket is megerősíti. “A roma kultúra ebben is támaszt ad” - emelte ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke.

Kapcsolódó írásaink