Külföld

Ferenc pápa új bizottságot állított fel a női szerpapság lehetőségének megítélésére

Ferenc pápa új szakértői bizottságot állított fel annak megvitatására, hogy lehetnek-e nők is szerpapok, más szóval segédlőpapok, avagy diakónusok - jelentették be szerdán a Vatikánban.

Ferenc pápa új bizottságot állított fel a női szerpapság lehetőségének megítélésére
Ferenc pápa új bizottságot állított fel a női szerpapság lehetőségének megítélésére
Fotó: AFP

A Giuseppe Petrocchi olasz bíboros vezette bizottságnak tíz tagja van - hat európai országból és az Egyesült Államokból -, közülük öt nő. 

A jelenlegi egyházjog szerint diakónus lehet házas férfi is, asszony vagy hajadon azonban nem, jóllehet a korai kereszténység idején szolgáltak nők is segédlőpapokként. Ferenc pápa épp az ő esetük tanulmányozására állított fel 2016-ban bizottságot, ám annak tagjai nem jutottak egyezségre a kérdésben, hogy a hajdani minta alapján megnyíljon-e nők előtt is a diakónusi lehetőség, ezért a testület feloszlott. 

A szerpapoknak számos olyan jogosultságuk van, amely papokat illet meg: összeadhatnak párokat, keresztelhetnek, temetési szertartást tarthatnak, misét azonban nem.

A női diakónusok támogatói azzal érvelnek, hogy a tisztség kiterjesztésével enyhülne a paphiány a világ több eldugott részén, például az Amazonas vidékén. Ellenzői főként azt hozzák fel érvként, hogy Jézus csakis férfiakat szemelt ki apostolainak, papi tisztségekhez kizárólag férfiaknak van joguk.

Női szerpapok

Ön szerint legyenek-e nők is szerpapok, más szóval segédlőpapok, avagy diakónusok?

 
Igen
 
Nem

 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom