Külföld

A levélszavazás mellett döntött a lengyel alsóház az elnökválasztás lebonyolítása kapcsán

A felsőháznál pattog a labda

Megszavazta hétfő este a lengyel alsóház, hogy az idei elnökválasztást a koronavírus-járvány miatt levélszavazással bonyolítsák le, az eredetileg május 10-re kiírt voksolást pedig a házelnök egy héttel későbbre halaszthatja el.

A 460 fős, nagyrészt videókonferencia formájában ülésező szejmben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 230 képviselője szavazott igennel, 226 ellenzéki képviselő ellenezte a tervezetet. Tartózkodott a szavazástól a PiS frakció­jához tartozó Egyetértés (Porozumienie) kispárt két tagja, két frakciótag ellenszavazatot adott le. A javaslat miatt lemondott hétfő délelőtt Jaroslaw Gowin lengyel kormányfőhelyettes, jelezve egyúttal: a PiS tervezetét ő nem, de az Egyetértés képviselőinek többsége támogatni fogja. Az alsóházban megszavazott előírások most az ellenzéki többségű szenátus elé kerülnek. A felsőháznak 30 napon belül kell döntenie róluk, így a májusi választás – amennyiben az államfő is jóváhagyja ezt – az új szabályok szerint lenne lebonyolítható. Az ellenzéki képviselők a járványhelyzetre, az emberek biztonságára és jogi érvekre hivatkozva a választások elhalasztását követelték.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom