Külföld

Túl a csúcson: eltérő válaszok

Sebastian Kurz már az üzletek kinyitásáról beszél, miközben Merkel még nem tud dátumot említeni a korlátozások enyhítésére

Valójában több mint ötmillió beteg is lehet Olaszországban egyes kutatások szerint. A járvány talán már túljutott a csúcspontján a legtöbb európai országban, az egyes államok vezetői mégis mást gondolnak arról, mikor lehet elkezdeni a korlátozások enyhítését.

Túl a csúcson: eltérő válaszok
Egyenmaszkban Sebastian Kurz (balról a harmadik) és miniszterei
Fotó: AFP/APA/Helmut Fohringer

Hétfő estig 1 329 305-re nőtt a világban a koronavírussal megfertőződött emberek száma. A Covid-19 okozta megbetegedésben 73 831-en vesztették életüket.

A spanyol egészségügyi minisztérium tegnap azt közölte, hogy vasárnap már ötödik napja tartott az új fertőzöttek számának csökkenése. Vasárnap 4273 új esetet szűrtek ki. Hétfő estig összesen 135 032 ember tesztje lett pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt, és a megbetegedésbe összesen 13 169-en haltak bele. Spanyolországban a parlament ma várhatóan április 25-ig meghosszabbítja az oktatási intézmények bezárásával és lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapotot.

Olaszországban egyre többen beszélnek arról, hogy a fertőzöttek valós száma jóval magasabb lehet, mint a diagnosztizált betegeké. Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője hihetőnek nevezte, hogy minden, Olaszországban azonosított fertőzöttre további tíz olyan beteg jut, akit nem diagnosztizáltak.

A hétfő estig ismert 16 523 halottal és több mint 132 ezer ismert fertőzöttel számolva ez 1,3 millió beteget jelentene. Más kutatások azonban ennél is nagyobb számokat említenek a hatvanmillió lakosú Olaszországban: a La Stampa torinói napilap egy olasz–svájci kutatócsoport tanulmányát idézte, amely 5,2 millióra teszi a betegek számát.

A korlátozások enyhítésének lehetőségéről beszélt Sebastian Kurz osztrák kancellár, aki szerint húsvét után kinyithatnak a kisebb üzletek Ausztriában. „Gyorsabban és határozottabban reagáltunk, mint más országok, így lehetőségünk van arra, hogy gyorsabban kilábaljunk a válságból” – szögezte le. Ugyanakkor kötelezővé teszik a szájmaszk használatát az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, valamint április végéig meghosszabbították a kijárási korlátozásokat. „Ha a számok rosszabbodnának, akkor eljátszhatjuk mindazt, amit eddig elértünk” – figyelmeztetett Sebastian Kurz. Ausztriában eddig 12 267-en fertőződtek meg, és 220-an haltak bele a járványba.

Angela Merkel nem ennyire optimista: kijelentette, hogy Németországban még nem lehet kijelölni egy konkrét napot a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások visszavonásának elkezdésére. A német kancellár hangsúlyozta, hogy a világjárvány az Európai Unió történetének legnagyobb, közös megpróbáltatása. Közös érdek, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a válságból. Ezért az egészségügyi veszély elhárítása után újraélesztési és újjáépítési programokra lesz szükség, méghozzá nemcsak tagállami, hanem közösségi szinten – mondta. Németországban 101 089 ember szervezetében mutatták ki a vírust, a halálos áldozatok száma 1612-re emelkedett.

A járvány sem lesz elegendő az Európai Unió felébresztésére, és minőségi előrelépés helyett Brüsszel továbbra is a túlélésre fog játszani – mondta Romano Prodi korábbi olasz kormányfő, az Európai Bizottság volt elnöke hétfői nyilatkozatában. Kijelentette, a tagállamoknak tudomásul kell venniük, hogy vagy közös Európaként folytatják, vagy az EU története véget ér, és kizárta a „kétsebességes Európa” lehetőségét. Prodi szerint az új koronavírus-járvány európai terjedésének kezdete óta az EU nem tudott egységes üzenetet megfogalmazni sem a fertőzéssel szembeni intézkedések, sem a víruskutatás terén.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom