Külföld

Lemondott a lengyel kormányfőhelyettes

Széthúzás az Egyetértésben

A Jog és Igazságossággal (PiS) koalícióban kormányzó Egyetértés nevű párt által delegált kormányfőhelyettes, Jarosław Gowin otthagyta a kormányt.

Csak ő megy, pártja a szövetség része marad – tette hozzá lemondása tegnapi bejelentésekor
a tudomány- és felsőoktatásügyi miniszteri posztot is viselő politikus. A távozása oka, hogy az utóbbi napokban ellenezte a május 10-re kiírt államfőválasztás eredeti időpontban való megtartását, tekintettel a járványra. Nem értett egyet a PiS által javasolt levélben történő szavazás általános alkalmazásával sem, amiről tegnap szavazott volna az alsóház, végül azonban nem tűzték napirendre. A tervezetet ugyanakkor, bár Gowin nem, pártja támogatni fogja. Utódjául párttársát, Jadwiga Emilewicz fejlesztési minisztert javasolta, aki a Gowinnal tartott közös sajtótájékoztatón közölte: alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy két évvel eltolhassák az államfőválasztást.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom