Külföld

Az IMF-segély blokkolása miatt tiltakozik Irán

„Emberiesség elleni bűn”

Teherán szerint emberiesség elleni bűncselekmény az Egyesült Államok részéről, hogy akadályozza a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségét, amellyel támogathatná Iránt az új koronavírus járványa elleni küzdelemben – jelentette az MTI.

Az iráni központi bank múlt hónap közepén ötmilliárd dollár hitelt kért az IMF-től a járvány elleni küzdelemre, az Egyesült Államok azonban – mint a valutaalap jelentős befizetője – megakadályozta ezt. Sok nemzetközi jogvédő is azon az állásponton van, hogy az Egyesült Államoknak ebben a válságos időszakban kivételt kellene tennie, és felfüggeszteni az Irán elleni szankcióknak legalább egy részét, mert a büntetőintézkedések nagy mértékben akadályozzák Irán védekezőképességét a járvány ellen – írta az MTI. Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő úgy fogalmazott, Teherán sose fog amerikai segítségét kérni, de Washingtonnak fel kellene oldania a szankciókat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom