Külföld

Varga Judit: A legfontosabb feladatunk az emberi élet és egészség védelme

Az európai igazságügyi együttműködést is a járvány elleni küzdelem szolgálatába kell állítani - nyilatkozta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn.

Varga Judit: A legfontosabb feladatunk az emberi élet és egészség védelme
Varga Judit: Mindent, amit ma mondunk és teszünk, az alapján fogja az utókor megítélni, hogy segítette vagy akadályozta az emberi életek megmentését
Fotó: MH/Katona László

„A legfontosabb feladatunk az emberi élet és egészség védelme. Mindent, amit ma mondunk és teszünk, az alapján fogja az utókor megítélni, hogy segítette vagy akadályozta az emberi életek megmentését” - hangsúlyozta Varga Judit az Európai Unió igazságügyi minisztereinek mai informális videokonferenciáján.

Mivel a járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy a tagállami miniszterek rendes tanácsülés keretében találkozzanak, az Európai Unió soros horvát elnöksége videokonferenciát kezdeményezett az igazságszolgáltatás és az európai igazságügyi együttműködés előtt álló kihívások megvitatására.

A járvány elleni küzdelem érdekében minden tagállam különleges rendelkezéseket léptetett életbe, ezek az igazságszolgáltatást is érintik. Magyarországon az a célunk, hogy a személyes kontaktust igénylő eljárási cselekményeket minimálisra szorítsuk, az írásbeli vagy elektronikus ügyintézést pedig kiterjesszük - közölte Varga Judit. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás folyamatosságát biztosítani kell.

„Magyarországon nincsen ítélkezési szünet, az Alkotmánybíróság ülésezését rugalmas eljárási szabályokkal segítjük. Minden bíróság működik” - tette hozzá a miniszter.

Varga Judit határozottan visszautasította a magyar jogállamisággal kapcsolatos „alaptalan vádaskodásokat”. „Azok, akik a magyar jogállamiság miatt aggódnak, képzeletbeli ellenséggel küzdenek. Együttműködést kérek mindenkitől, aki pedig nem tud segíteni, az legalább ne akadályozza mindenféle álhírek terjesztésével a védekezést” - fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom