Külföld

Felelőtlenül acsarkodnak a balliberális erők

A legfontosabb dologért küzdünk most, az emberek életéért, ezt semmi sem előzheti meg – emlékeztetett Deutsch Tamás a kormányt ért támadásokat illetően

Minősíthetetlennek tartja Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációvezetője, hogy egyes európai balliberális politikusok Magyarország egzecíroztatásával vannak elfoglalva, miközben Európában tombol a koronavírus-járvány. Deutsch Tamás a kvótaperben hozott ítéletről és az esetleges uniós pluszpénzekről is nyilatkozott lapunknak.

Felelőtlenül acsarkodnak a balliberális erők
Deutsch szerint Európa második világháború óta nem volt olyan nehéz helyzetben, mint most
Fotó: MH/Európai Parlament

– Ismét célkeresztbe került Magyarország a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény miatt. Mit gondol ezekről a politikai csatározásokról?

– Ma még felmérhetetlenek azok a károk, amelyeket az új koronavírus-járvány idején az összefogás helyett a szokásos, indulatos politikai csatározásokat folytató politikusok okoznak. Rendkívüli időket élünk, amikor az emberek nagyságrendekkel jobban odafigyelnek arra, ki mit mond, mit csinál, hiszen mindannyiunk biztonságérzetét alapjaiban rengeti meg a járvány. Mélyen be fog vésődni mindenkinek az emlékezetébe, ami most történik. Normális időszakban is elszomorító szerintem azoknak az újbaloldali és liberális politikusoknak a gondolkodásmódja, magatartása, akik doktriner politikai aktivistaként mindig, minden helyzetben kizárólag köldöknéző, agresszív, ideológiavezérelt politikai csatározásokat folytatnak. Ebben a rendkívüli helyzetben mindez elképesztő felelőtlenség. Ebbe a körbe tartozik minden Magyarországot támadó kezdeményezés, minket kioktató nyilatkozat, a magyarokat ledorongoló levél, kicsinyes politikai csatározások érdekében elfecsérelt energia a legkülönbözőbb rendű és rangú acsarkodóktól, ahelyett hogy mindenki kizárólag az európai emberek életének megvédéséért és a járvány súlyos gazdasági és társadalmi hatásainak orvoslásáért dolgozna. Minősíthetetlennek tartom minden vezetőnek a magatartását, aki ebben a helyzetben Magyarországot támadja és kritizálja.

– Igaz ez az Európai Néppártra is, ahol a tagpártok egy kisebb része ismét a Fidesz kizárását követeli?

– Ez a kezdeményezés a nettó politikai komolytalanság és rosszindulat kategóriájába tartozik. A tizenhárom kezdeményező párt közül egyébként tíz ellenzéki, közülük az egyik ráadásul parlamenten kívüli ellenzéki pártocska, és döntő többségük nem rendelkezik két számjegyű támogatottsággal. A saját hazájukban, az őket legjobban ismerő polgárok sem nagyon bíznak bennük, erre az Európai Néppárt legnagyobb társadalmi támogatottsággal rendelkező, legsikeresebb, kormányzati pozícióban lévő tagpártját egzecíroztatják a liberális kiskátéjukkal.

– Mit vár az Európai Néppárttól ebben a jelenlegi helyzetben?

– A második világháború óta Európa ilyen nehéz helyzetben nem volt, mint most, az új koronavírus-járvány idején. Ez egy egész Európát érintő háborús helyzet, háború egy láthatatlan, de nagyon veszélyes és erős ellenséggel szemben. Most sikeres hadműveleteket kell levezényelni. A védelem erejét gyengítő lépéseket tenni a legnagyobb felelőtlenség. A legfontosabb dologért küzdünk most, az emberek életéért. Ezt semmi sem előzheti meg. Az Európai Néppárt a kontinens legnagyobb pártcsaládja, latba vethetné a befolyását, hiszen bőven lenne mit javítani az európai reagáláson a válságra. Ehelyett Magyarországgal szórakoznak, miközben naponta ezrek halnak meg Európa-szerte. Nem meglepő, hogy a déli országokban úgy érzik, Európa cserben-hagyta őket.

– Az Európai Unió Bírósága Lengyelország, Csehország és Magyarország ellenében hozott ítéletet a kvótaperben. Újra napirendre kerülhet a migránsok kötelező elosztása?

– Nagyon bízom abban, hogy mindenkiben lesz annyi józan ítélőképesség, hogy a koronavírus-járvány árnyékában nem születnek olyan előterjesztések vagy döntések, amelyek újra az egyszer már zsákutcát jelentő úton, a kötelező át- és betelepítési kvóták útján akarják elindítani a migrációs politikát. Azt is komolytalannak tartom, hogy akkor, amikor szinte minden európai országban ítélkezési szünet van, nem voltak más, sokkal fontosabb dolgok előrehaladása szempontjából releváns ügyek, amelyekkel az Európai Bíróság a kvótaper helyett foglalkozhatott volna.

– Többször beszélt róla, hogy a szocialista és DK-s politikusok állításaival ellentétben az EU nem biztosított eddig pluszpénzt hazánknak a járvány elleni védekezésre. Az Európai Parlament rendkívüli, április 16–17-i ülésén születhet ilyen irányú döntés?

– Most olyan kezdeményezésen dolgozik az Európai Bizottság, amely segíthet az eddig anyagi támogatást nem kapott országoknak is. Ha ez így lesz, az jó hír, hogy az ehhez szükséges jogalkotás érdekében is ül össze az Európai Parlament. Ezzel a kérdéssel kellett volna már jóval korábban foglalkozni, hiszen mire április 16–17-én döntés születhet, sok országban már egy-másfél hónapja tombol a járvány. Az ilyen késlekedésekből, hibákból le kellene vonni a tanulságot, ahogyan abból is, hogy az unió járványügyi hivatala, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ még feb­ruár második felében is úgy ítélte meg, hogy nem jelent komoly veszélyt a koronavírus Európára. No comment.

Francia és osztrák kiállás hazánk mellett
 

„Európa-szerte ezernél is többen halnak bele naponta a világjárványba, tízezrével fertőződnek meg emberek, s mindeközben finn, osztrák, görög, német, dán, luxemburgi, holland és svéd miniszterelnökök, miniszterek, pártelnökök nem ezzel foglalkoznak, hanem azért »aggódnak«, hogy ki dönt a veszélyhelyzet végéről Magyarországon” – írta a Facebookon tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig a Berlingske dán napilapnak beszélt arról, hogy inkább a Fidesz kizárását követelő 13 néppárti tagpárt „kereszténydemokrata értékekhez való viszonyulása kérdőjelezhető meg, mintsem a Fidesz néppárti létjogosultsága, hiszen ők váltak zöldekké, liberálisokká”. Aránytalannak és tisztességtelennek nevezte a Magyarország elleni támadásokat a hétvégén Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke. A jobboldali politikus rámutatott, hogy Európa-szerte hasonló óvintézkedések vannak érvényben, a magyar jogszabály nem korlátozza a parlamentet, és az Alaptörvénnyel is összhangban van. Éric Zemmour ismert francia elemző is arról írt a napokban, hogy akik a magyar kormányt bírálják, a szálkát is észreveszik más szemében, de saját szemükben még a gerendát sem, utalva a például a Franciaországban is érvényben lévő szigorú intézkedésekre.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Nehéz helyzetben az autókereskedések

ĀA törlesztési moratórium miatt nem kell attól tartani, hogy bedőlnek a hitelek, viszont felhalmozódtak a készletek, és nehéz olcsóbban eladni személygépkocsit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom